Abort og seksualundervisning kan bli ulovlig

Den Polske befolkningen demonstrer i Wroclaw for kvinnerettiheter.
Den Polske befolkningen demonstrer i Wroclaw for kvinnerettiheter.

Kvinner i Polen må nok en gang kjempe for helse, trygghet og verdighet. 15. april ble det holdt en stormende debatt i Sejm om prosjektet "stopp abort", presentert av Kaja Godek, Polsk pro-life aktivist. Prosjektet legger til grunn et totalforbud mot å utføre aborter og hundretusenvis av polakker, ikke bare kvinner, protesterer åpent mot innstramming av abortlovene.

Publisert Sist oppdatert
Unge jenter fra Wroclaw kjemper mot anti-abortloven.
Unge jenter fra Wroclaw kjemper mot anti-abortloven.

16. april stemte Sejm, underhuset i det polske parlamentet, om avvisning av lovforslaget om fengselsstraff for seksualundervisning og stramming av forbudet mot abort. De fleste medlemmene stemte ja og ønsker å fortsette arbeidet med å vedta prosjektet, som har nå passert den første etappen. Fra komiteen går lovforslaget videre til den andre avstemningen. Godek ønsker at kvinner skal måtte dø under fødselen og etterlate et foreldreløst barn, føde et barn etter voldtekt, at kvinner skal bære et barn i 9 måneder vel vitende om at barnet er dødsdømt eller alvorlig deformert. Godek har altså fremmet et lovforslag som går ut på å stramme inn anti-abortforskrifter under en pandemi, i en tid hvor folk er redde for deres helse og liv, og muligheten til å protestere - av åpenbare grunner - er vanskelig.

Prosjekt «Stopp abort»

Abort i Polen er et tema som kommer tilbake fra tid til annen i form av nye prosjekter og dermed vekker enorme følelser. Prosjektet "Stopp abort", som Sejm nettopp har behandlet, er et annet forsøk på å velte denne loven. Det ble forsøkt å endre abortloven også i 2016, men da ble forslaget trukket tilbake etter svært omfattende protester fra titusener av kvinner i mange av landets byer. Abortloven i Polen tillater i dag kun abort etter voldtekt, dersom graviditeten er en fare for kvinnens liv eller det påvises alvorlige skader på fosteret. Nå mener mange at den nasjonalkonservative regjeringen til Lov- og rettferdighetspartiet utnytter koronatilstanden i landet, og prøver igjen å klare å få gjennom lovforslaget.

Abortlovens konsekvenser

Kvinneforkjempere på demonstrasjonen i Wroclaw mot anit-abortloven.
Kvinneforkjempere på demonstrasjonen i Wroclaw mot anit-abortloven.

Pro-valgorganisasjoner (inkludert Federation for Women and Family Planning) anslår at i Polen utføreres det rundt 100-200 tusen årlig aborter, hvorav 10-15% blir utført i utlandet (hovedsakelig i Tyskland og Østerrike, men også Storbritannia og Slovakia) på grunn av restriksjonene satt av regjeringen. Livsorganisasjoner sier at antall ulovlige aborter i Polen er omtrent 7-13 tusen. per år. Ulovlige aborter øker risikoen for alvorlige komplikasjoner og i verste fall dødsfall. En annen viktig faktor er at hvert år blir rundt 800 nyfødte forlatt på sykehus (849 ble igjen på sykehuset i 2013, og 709 nyfødte i 2016). Barn blir også lagt igjen i de såkalte livets vinduer og i ekstreme tilfeller til og med i søppeldunker. Gajus Foundation har lagt til all statistikk og det viste seg at ett barn blir forlatt i Polen hver 10. time. Levekårene på barnehjem og sykehjem er fremdeles langt fra ideelle, og i mange av dem opprettholdes til og med ikke grunnleggende standarder.

«Lov og rettferdighetspartiet» - ikke så rettferdig?

I valget 2015 ble koalisjonen i Polen knust av det nasjonalkonservative «Lov og rettferdighetspartiet», PiS. Partiet fikk flertall i parlamentet, flertall i senatet og presidenten (Andrzej Duda). Siden PiS kom til makten, har partiet ligget i evig konflikt med domstolene. Ettersom PiS har rent flertall, vil dette i praksis si at både lovgivende og utøvende makt står mot den dømmende makt. November 2015 fikk et parlamentsmedlem stående applaus da han i en tale uttalte: «Nasjonens beste står over loven. Hvis loven strider med det som er bra, da kan vi ikke se på den som noe vi ikke kan bryte.». Om ikke det var nok, har også regjeringen sikret seg økt kontroll over statlige medier og presser også på for å få gjennom endringer i valglovene. Når det gjelder menneskerettigheter, baserer PiS seg på det kollektive frem for enkeltindividets rettigheter. Dette er i strid med menneskerettighetsfilosofien. Til tross for slagordet om "likhet", lover PiS å ekskludere ikke-katolikker.

Seksualundervisning kan føre til fengselsstraff

Også et annet kontroversielt lovforslag står i fokus i Polen i disse tider. Det kan medføre at seksualundervisning for mindreårige blir forbudt. I oktober 2019 stemte lov og rettferdighet enstemmig for lovforslaget om forbud mot seksual- og samlivsorientering for barn og unge, som feilaktig ble kalt "Stopp Pedofili". Dette forslaget i motsetning til navnet, gjelder ikke pedofili - det er markedsføringsmanipulering. Den gjeldende straffeloven i art. 200b bestemmer at "Den som offentlig fremmer eller godkjenner pedofil oppførsel er underlagt en bot, straffen for frihetsbegrensning eller straffen for frihetsberøvelse i inntil 2 år." Det er verdt å merke seg at prosjektet bruker kategorien mindreårig, det vil si personer under 18 år. I henhold til disse bestemmelsene er det ikke bare en skolepsykolog som forteller en tolv år gammel gutt at onani er et normalt fenomen, men også en sexlærer som forklarer syttenåringer hvordan man kan ha sex trygt ville være straffbart.

Ikke mye offentlig støtte

Forslag om å stramme Polens abortlov - som allerede er det strengeste i EU bortsett fra Maltas - har imidlertid ikke mye offentlig støtte, ifølge meningsmålingene. En IPSOS-undersøkelse som ble undersøkt i 2018, fant at bare 11% av de spurte støttet strengere abortregler, 44% var fornøyd med gjeldende lov, mens 38% sa at de foretrekker mer liberal tilgang. Meningsmålingene viser klart at de fleste i Polen ønsker ikke å redusere abortloven, slik det ledende partiet ønsker, derfor stiller jeg meg spørsmålet; hvorfor har PiS så mange tilhengere? Målgruppen til PiS er først og fremst velgerne på landsbygda, der appeller bygd på tradisjonelle verdier som kjernefamilie, kirke og fedreland. Her går regjeringspartiet og den katolske kirken hånd i hånd, som uten noe sjokk mener at abort er en alvorlig synd å utføre. PiS spiller rett og slett på den gamle befolkningen, som ser blindt på hva presten sier og ser ikke de alvorlige utfallene av det som er i ferd med å skje i landet.