SKAL FLYTTE: Etter ni år i bydel Frogner, flytter MDG-politiker Adam Tumidajewicz til bydel Bjerke.

MDG-politiker Adam Tumidajewicz flytter fra bydel Frogner: – Rett og slett blitt skvist ut

FROGNER: Adam Tumidajewicz (35) forteller at han måtte gråte en skvett da han vant budrunden på Tonsenhagen, og måtte gi opp Frogner-drømmen.

Publisert Sist oppdatert

Etter ni år som en lederskikkelse i bydel Frogner, flytter nå MDG-politiker Adam Tumidajewicz ut, og er klar for at noen andre kan ta hans politiske plass i bydelen.

– Jeg skal nå flytte ut av bydelen, og dermed slutte å være politiker her, forteller Tumidajewicz til Norgesnytt en solfylt dag på Thomas Heftyes plass i Bygdøy Allé.

– Det er jo en litt artig historie med det, for jeg har vært i MDG veldig lenge, siden 2005, og da var vi bare 250 medlemmer på landsbasis. Nå er vi mer enn det bare i Frogner bydel. Jeg skal ikke ta på alt for mye av æren, men jeg har vært med på å bygge dette partiet her over en lengre periode, forteller han stolt.

Tumidajewicz har vært med i MDG over mange år, og ble med i lokallaget i bydel Frogner da han flyttet dit. Han forteller om det første bydelsvalget som Frogners MDG skulle være med på i 2015, og at han da endte opp med å bli valgt inn.

– Siden har jeg vært med på å bygge vår tilstedeværelse og partiorganisasjon her, sier han.

Flytter med hevet hode

Per dags dato er Tumidajewicz leder av Frogner miljø- og byutviklingskomite, nestleder av Frogner råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne, varamedlem av Tilsynsutvalg for Majorstutunet, Uranienborghjemmet og Fagerborghjemmet, og medlem av Frogner arbeidsutvalg og Frogner bydelsutvalg.

MDG-politikeren forteller at han stortrives med å drive med lokalpolitikk.

– Lokalpolitikken fungerer mer som en høringsinstans og et kontaktpunkt mellom våre egne velgere og innbyggere, og til rådhuset og andre høyere makter, sier han.

Når han nå skal flytte ut fra bydelen, går veien videre til bydel Bjerke, hvor han har kjøpt leilighet på Tonsenhagen sammen med sin samboer. Han forlater Frogner med hodet hevet, med ni gode år som Frogner-beboer- og politiker bak seg.

– Jeg skal jo skryte litt av meg selv da, forteller han med et smil om munnen og fortsetter:

– Før jeg flyttet hit, så var ikke MDG en ting på Frogner. Og nå er vi det nest største partiet i bydelen. Bare slått av Høyre, som naturlig nok er størst her.

Vil fjerne BSU-ordningen

Tumidajewicz forteller at da han flyttet fra Lillestrøm til Majorstuen i et kollektiv sammen med noen kompiser i 2012, følte han på at han egentlig ikke «hørte til» på Frogner.

– Men samtidig så føler jeg meg veldig hjemme her. Det er jo masse studenter som bor her, og det er en av de bydelene i byen med høyest sekundærboligandel, sier han.

Det er altså en tredjedel av leilighetene på Frogner som er utleieleiligheter.

Lokalpolitikeren forteller at på tross av økonomi og hans sosiale posisjon, har han ikke hatt mulighet til å kjøpe leilighet på Frogner, selv om han har blitt en ordentlig Frogner-patriot.

– Jeg skulle absolutt ønske jeg kunne kjøpt meg leilighet her på Frogner. Samboeren min og jeg har sett på det veldig lenge, men vi har rett og slett blitt helt skvist ut, forteller han.

– Det å konkurrere her viste seg å bli umulig, som jeg synes er veldig trist.

Han forteller også at han måtte gråte en skvett da han vant budrunden på leiligheten på Tonsenhagen, fordi det da gikk opp for han at han måtte gi opp Frogner.

Norgesnytt har tidligere skrevet en sak om at leiemarkedet på Frogner ligger på topp.

– Hva tenker du om at prisene er så dyre her?

– Det er et problem som har vedvart i lang tid, og grunnen er vel egentlig at ingen har et skikkelig godt svar på hvorfor. Politisk sett så kan du ikke løse boligkrisen uten å ødelegge den personlige økonomien til en hel bråte med mennesker.

Tumidajewicz mener det finnes flere tiltak man kan gjøre for å bedre boligkrisen. Blant annet å fjerne BSU-ordningen.

BSU (Boligsparing for ungdom) er en sparemåte for ungdom under 34 år, som tilbys av de fleste banker i Norge. Om du sparer i en BSU-konto får du 20% skattefradrag på de pengene du setter inn hvert år, med unntak om du allerede eier en bolig.

Maksimalt sparebeløp er inntil 27.500 kroner per år, og totalt 300.000 kroner. Det vil si at du maksimalt kan få et skattefradrag på 5.500 kroner i året.

Tumidajewicz mener ordningen er med på å bidra til ulikheter på boligmarkedet.

– Hvis du sammenligner med de som faktisk har anledning til å spare flere hundretusen kroner i året, som kan spare i fond og aksjer, og kanskje allerede spekulerer i annen eiendom, som da i tillegg bare kan banke inn 27.500 kroner i året og bare får gratis 5.500 kroner. Det bidrar videre til en kjempestor ulikhetsmaskin som boligmarkedet senere blir, forteller han.

– Men jeg er redd for at boligsituasjonen i Norge kommer til å bli veldig vanskelig å snu.

POSITIV TIL BSU: Kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korseberg Dalsbø, forteller at BSU er bra, fordi det hjelper unge inn på boligmarkedet.

Kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, ønsker ikke å kommentere Tumidajewiczs uttalelse om BSU-ordningen fra et politisk ståsted, men forteller at DNB alltid har vært positive til BSU.

– BSU er bra fordi det hjelper unge inn på boligmarkedet, og de får en trygg og god avkastning på sparing som er rettet mot bolig. Det har hjulpet mange, vi ser det har lært de unge gode sparerutiner, sier Dalsbø.

Fortsetter med lokalpolitikk

Tumidajewicz skal fortsette med lokalpolitikk i MDG i bydel Bjerke. Han forteller at han alltid har hatt en pliktfølelse for å holde på med politikk.

– Jeg kan si at hvis du føler deg liten i systemet, så er den mest effektive måten å bli veldig stor på, å engasjere seg og legge inn din egen tid og sjel i arbeidet partipolitisk.

Han forteller at han synes at det å engasjere seg politisk har en veldig stor egenverdi.

– Hvis du har lyst til å gå og gjøre din plikt, og kreve din rett – så er der åpent for alle. Det synes jeg er veldig viktig. Sånn sett så vil jeg si at jeg har sittet på stolen min som en lederskikkelse i Frogner bydel i MDG i ni år, så nå er jeg glad for at også noen andre kan ta over litt.

MDG-politikeren har flyttelasset klart den 1. juli. Etter det sitter det da en ny, fersk gruppe med engasjerte MDG-representanter for å representere bydel Frogner.

– Hva forventer du av dem, da?

– Først og fremst at de gjør det de har lyst til. Det høres kanskje litt banalt ut å si, men vi hører jo gjerne om litt sånn parti-pisk og konflikter og folk som synes man har spisse albuer og sånn, og det er på en måte en ting jeg fascinerer meg veldig av. Den kulturen som former et parti eller en organisasjon.

– Jeg har vært veldig opptatt av at vi også er en kultur med veldig god takhøyde og at du ikke er tvunget til å stemme i blokk, eller lignende. Jeg tenker at det er utrolig viktig at våre folkevalgte og de menneskene vi viser tillit til, at vi kan si til dem, «du er bra, og nå stoler jeg på at du klarer å ta din vurdering».

Når han får spørsmål om hvilket arbeid han er mest stolt av, er det vanskelig for Tumidajewicz å svare, fordi han ikke vil sikte til enkeltvedtak eller seiere rent formalistisk.

FROGNER-PATRIOT: Adam Tumidajewicz har virkelig sin elsk på bydel Frogner, og håper på å vende tilbake en dag.

Han snakker fint om alle de engasjerte naboene, velforeningene, lokalhistoriefolkene, utbyggere og bedriftseierne som bor i bydel Frogner. Han er stolt over å ha blitt kjent med alle disse forskjellige menneskene.

– Det jeg har vært mest opptatt av er å være et lyttende øre, også til folk som i utgangspunktet kanskje tenker i sitt stille sinn at MDG er et skikkelig uspiselig parti, forteller han lattermildt.

– Jeg håper og tror at jeg har gjort et ganske godt inntrykk for mange, på tross av at vi har hatt saker hvor jeg har vært uenig.

Vil tilbake til Frogner

Tumidajewicz forteller at det har vært utrolig kult å jobbe sammen med alle de som har engasjert seg politisk i bydelen de siste ni årene. Han synes det har vært ekstra stas å ha kunnet være en kontakt og et menneske som har fått oppleve å stadig vekk ha blitt oppringt av folk som har hatt en eller annen sak på hjertet.

Han er svært takknemlig for at han har fått være en ombudsperson for folk her i byen, og det er med både vemod og en god del stolthet han legger politikerkarrieren i bydel Frogner bak seg.

– Men det hadde vært rått å ende opp i en villa på Bygdøy en gang også, da. Jeg sparer fremdeles – så får vi se hvor jeg ender opp til slutt, forteller han optimistisk.

– Jeg er veldig glad i denne delen av byen, den er full av historie og masse sjel. Og noe av det viktigeste å få frem, er at det mangfoldet av mennesker du finner på Frogner – det finner du ikke maken til i hele Oslo.

Powered by Labrador CMS