KATTEHUSET: Dette er Petunia. Hun har nylig kommet inn i varmen og vært hjemløs over en lengre periode.

Åpner hjemmet
for hjemløse katter

Stadig flere katter som blir funnet gatelangs har en lys fremtid i vente.

Publisert

Tall fra Foreningen for omplassering av dyr (FOD), viser at i overkant av 400 hjemløse katter fikk nye hjem i 2019.

– Det har nok noe med at flere har blitt oppmerksomme på at vi finnes, sier Kommunikasjonsansvarlig i FOD, Mette Sommer.

Flere som vil adoptere

FOD holder til på en gård i Oslo, der hjemløse katter som blir oppdaget av privatpersoner eller andre organisasjoner holder til i kattehuset på gården. Her blir de tatt vare på og sosialisert av frivillige inntil en eventuell adoptivfamilie melder seg.

FOD har nærmere 300 aktive fosterhjem som en forlenging av kattehuset.

MIDDAGEN SERVERT: Den skeptiske katten Ludvik er den siste som tar seg til rette når middagen serveres i kattehuset. Og plutselig bli omringet av kjærlighet kan være ganske uvant om du har vært hjemløs.

– At etterspørselen er stor vil si at det er flere som ønsker å adoptere katter. Da det nå er flere katter her enn før, kan det tenkes at folk er blitt flinkere til å se hjemløse katter og kontakte oss, sier Sommer.

Mats Mærlie (30) kontaktet FOD for å bli fosterhjem, og måtte dermed møte i et intervju med en representant fra foreningen for å bli godkjent.

– Det startet med at jeg en sommer passet Ilja for et annet fosterhjem, og det endte opp med at jeg adopterte ham, forteller Mærlie.

Som fosterhjem kommer eventuelle adoptivfamilier hjem til deg for å hilse på katten, og det er opp til adoptivfamiliene om det er den rette katten for dem.

– Etter en stund som fosterhjem ønsket jeg selv å adoptere Ilja, da jeg hadde blitt så glad i han og følte at han hadde det så godt her, forteller Mærlie.

HELGEKOS: I helgene har Mats og Ilja ekstra tid sammen. Og når den gule fuglen som er favorittleken til Ilja blir tatt frem, holder han ingenting tilbake.

Fra gjemsel til bestevenn

Mærlie forteller at Ilja først oppholdt seg mye under sofaen og var skeptisk, men etterhvert som tiden gikk fikk de en fin relasjon.

– Nå kommer han alltid til døren og møter meg når jeg kommer hjem fra jobb, og han hopper rett opp på fanget mitt når jeg setter meg i sofaen, forteller Mærlie.

Mærlie legger ikke skjul på at hjemløse katter som ankommer nye hjem, ofte kan være skeptiske og trenger ro. Katter er dyr som trenger mye omsorg og kjærlighet, og tiden frem til katten blir trygg på deg kan variere.

– Å hjelpe en hjemløs katt fremfor å kjøpe en katt, var en selvfølge for meg, sier Mærlie.

Powered by Labrador CMS