En selvsikker Trump er klar for gjenvalg
En selvsikker Trump er klar for gjenvalg

Kampen om president-rollen

Republikanerens kandidat Donald Trump, ble den som fikk ta over president-rollen etter Barack Obama 20. Januar 2017, etter en seier over Hillary Clinton. Selv når alle eksperter var sikre på at Clinton kom til å vinne.

Publisert

Donald Trump kunngjorde i 2018 at han ønsker å stille til gjenvalg i 2020, hvor han også sa at han ikke ser noen demokrater som truer han. Han står i dag mot fire sterke kandidater, Joe Biden, Bernie Sanders, Elisabeth Warren og Pete Buttigieg, i følge amerikanskpolitikk.no. Taktikken til Trump har vært å dra fram det verste i sine motstandere. I år vil trolig hans største konkurrenter være Joe Biden og Bernie Sanders. Han har blant annet sagt at Sanders er farlig for sikkerheten til USA, noe som kan høres rart ut for oss nordmenn, da Sanders vil innføre sosialismen i USA. Joe Biden er en større konkurrent for Trump. På grunn av en ulovlig telefonsamtale til den nyvalgte Ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, og spurte om en gransking på Joe Biden og hans sønn, mot en gjenytelse, mente demokratene at det var nødvendig å stille han for riksrett. De tiltalte han for maktmisbruk og forsøk på å hindre etterforskningen.

Per O. Ødegård er utenrikskommentator i VG, og kan fortelle mye om valget.
Per O. Ødegård er utenrikskommentator i VG, og kan fortelle mye om valget.

Riksretten


Dommen til Trump blir dømt av senatet som består av 100 folkevalgte, i dag er det republikanerne som har flertall med 53 mot 47 folkevalgte. Per Olav Ødegård er utenrikskommentator i VG, han sier at alt tyder på at Trump blir frikjent, og ikke vil miste jobben sin. For at Trump skal gå av, må han ha 2/3 i senatet mot seg, som betyr at 20 av de republikanerne senatorene må gå mot Trump. Per legger til at dette vil setter et preg på valget som kommer i høst. Trump utførte også et angrep med å få den iranske generalen Qasem Solemian drepti, selv etter at han har sagt han vil trekke seg ut av endeløse kriger i Midtøsten. Forholdene har roet seg, og angrepet vil ha en liten innvirkning på valget, sier Ødegård.

– Dette vil ha en liten innvirkning på valget, med mindre forholdene trappes opp og går mot krig. Da har Trump gått mot sine velgere og skapt en upopulær krig, da han har sagt at han vil trekke seg ut av endeløse kriger i Midtøsten.

I aller fleste tilfeller blir presidenten gjenvalgt


Hvis økonomien i USA er god, og folk opplever det selv, ligger Trump godt an sier Ødegård, og legger til at Trump har gode muligheter, selv med et lavt popularitets-tall. Han har sterk støtte i eget parti og blant tilhengeren sine. Det er vist at under valget i år, har Trump en uvanlig lav oppslutning blant kvinnelige velgere i forhold til det han hadde under valget i 2016. Det er mange forskjellige faktorer som kan være med å vippe valget. Både Kvinnene sine stemmer, ungdommen og om minoritetene bruker stemmeretten sin. Ødegård sier at det vil bli store forandringer uansett hvem som overtar.

– Noen ting vil ikke være så annerledes. Kina kommer fortsatt til å være hovedutfordrer. Det vil heller skje store forskjeller når det gjelder klimapolitikken, ettersom at Trump trakk USA ut av parisavtalen.