JENTETAXI: Under lansering 16. november 2019 på Youngstorget i Oslo.
JENTETAXI: Under lansering 16. november 2019 på Youngstorget i Oslo.

Jentetaxi kjørte kontinuerlige turer i hele julebordsesongen

Generalsekretær i Natteravnene: Har et inntrykk av at jenter har blitt dårligere til å ta vare på hverandre når de skal hjem fra byen.

Publisert   Sist oppdatert

– Vi så et behov for jentetaxi da vi opplever at jenter nå i større grad en før blir borte fra hverandre når de er ferdige på byen, sier Lars Norbom, generalsekretær i Natteravnene.

Sammen med Hafslund Nett, Sparebank 1 Østlandet og Oslo Taxi, sørget Natteravnene for at fire gratis jentetaxier prydet gatene i julebordsesongen 2019. Både Dagsavisen og Dagbladet har tidligere omtalt saken. Prosjektet resulterte i at alle fire taxiene kjørte kontinuerlig turer i hele perioden 15 november til 15 desember.

Legg bort telefonen

Norbom ser ofte jenter sitte alene oppetter en vegg på kvelden og taste på telefonen, noe som har resultert i at han har måttet oppsøke flere sammenliknet med tidligere år. Han sitter nå igjen med et inntrykk av at jenter har blitt dårligere til å ta vare på hverandre når de skal hjem fra byen.

– Man kan jo lure på hvorfor det har blitt sånn nå, undrer Norbom, før han kommer med et klart råd til jentene:

­– Går du først alene - legg bort telefonen og vær observant i forhold til det som skjer rundt deg.

LARS NORBOM: Anbefaler jenter å holde sammen ute på byen.
LARS NORBOM: Anbefaler jenter å holde sammen ute på byen.

­Ingen guttetaxi

Med spørsmål om det er behov for guttetaxi, mener Norbom at det også kan være et behov for dette.

– Selv om jentene i større grad føler seg utrygge ute på byen, er det guttene som blir utsatt for mest vold, sier han. Norbom forbinder dette med at gutter kan ha en tendens til å være noe overmodige. Skulle guttene derimot trenge hjelp, har de tre egne biler tilgjengelig for transport til legevakt om det skulle bli behov for det.

– Taxivirksomheten er i første omgang et tilbud for jenter. Vi har fått mye positiv oppmerksomhet, og har en dialog med Sparebank 1 Østlandet om hvordan dette kan gjøres til en permanent løsning, sier han.

Må styrke kollektivtilbudet

Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty, synes jentetaxi er et bra tilbud som hun håper kan bli en permanent løsning også utenom julebordsesongen. På tross av dette, mener hun det er viktig å huske på at også unge gutter trenger et tilbud for å komme seg trygt hjem etter julebord.

­­– Gutter og menn blir også utsatt for seksuelle overgrep, selv om omfanget er mindre. I tillegg bør kollektivtilbudet på kvelds- og nattestid styrkes i julebordsesongen slik at ingen får helseskader av å stå og fryse ute mens de venter på bussen hjem, sier Kaatee.

Arbeid mot voldtekt

Kaatee understreker at det fremdeles er slik at de aller fleste voldtekter blir begått på fest, som oftest av en person kvinnen kjenner, heller en på vei hjem etter festen.

– Selv om jentetaxi er et flott tilbud, må det også satses på et forebyggende og holdningsskapende arbeid mot voldtekt i skolen, som kan bidra til å forhindre at voldtekt og seksuelle overgrep skjer på fest og i andre sosiale sammenhenger, sier hun.