ØKE BEVISSTHET: Mahdi Bilal ønsker å øke bevisstheten rundt konflikten i Midtøsten.

Ung og håpefull

Mahdi Bilal har vært kjent med Israel og Palestina konflikten siden han var et barn. I dag vil han bruke plattformen sin til å øke bevisstheten til andre mennesker.

Publisert Sist oppdatert

Den 20 år gamle norsk-palestineren ble født i Jordan. Han og familien fikk ikke bo i Palestina, og flyttet derfor til Norge da han fylte tre år.

Bilal jobber for NRK, og er med i youtube programmet ll35. Samtidig er han også ungdomsambassadør for antirasistisk senter. 

Gjennom sosiale medier har programlederen vist et svært engasjement rundt angrepene som er blitt utført av Israelske myndigheter. Fra en ung alder ble han kjent med situasjonen mellom Israel og Palestina, gjennom familien hans. 

— Bestefaren min måtte flykte fra Palestina i 1948, så fra jeg ble født fikk jeg allerede masse informasjon om konflikten, sier Bilal.

Å vise medmenneskelighet

Siden 7.oktober har flere mennesker deltatt på demonstrasjoner foran stortinget. Bilal har deltatt på mange av demonstrasjonene, i håp om at angrepene skal ta slutt. 

I starten tenkte han at det var meningsløst å delta, for det skulle ikke hjelpe. Nå er han overbevist om at disse demonstrasjonene vil vise medmenneskelighet ovenfor de sivile i Gaza. 

- Vi bor i en demokratisk stat. Vi er så heldige for at vi kan bruke stemmene våres og vise at vi bryr oss, sier han. 

ENGASJERT: Mahdi Bilal på demonstrasjon. Foto: Privat

Man kan vise støtte på flere måter, da Bilal liker å gå med det tradisjonelle palestinaskjerfet, kefije. 

Når han har på seg skjerfet ute, kjenner han blikk fra andre forbigående mennesker. Han føler derfor en viss grad av trussel, i tillegg til at storebroren hans har blitt krenket før på åpen gate i Oslo. 

Han føler seg påvirket av angrepene i Gaza. Bilal har en nær venn som bor i Jerusalem, som forteller at han er redd for å gå ut av huset. 

De siste gangene vennen hans gikk ut ved vestbredden, ble han krenket av enten politiet, eller sivile folk. Moren til Bilal har venner som er blitt preget av angrepene. Hun har fortsatt ikke fått kontakt med noen av de.

- Jeg føler meg ubrukelig, svak, maktesløs, og ikke minst verdiløs, sier Bilal.

Hele sannheten

Bilal holder seg oppdatert på Instagram, der han blant annet følger med på de palestinske journalistene Motaz Azaiza, Wizard Bisan, og Plestia Alaqad. 

Han sier at han vil se den ekte og hele sannheten, uten at noe blir retusjert eller endret. Han følger også med på twitter og youtube for mer kunnskap og informasjon. 

For å kunne få mer informasjon om Israel og Palestina, anbefaler Bilal en bok som heter Palestina: Israels ran, vårt svik skrevet av Odd Karsten Tveit. I tillegg anbefaler han andre til å høre på Mads Gilbert. 

- Gilbert har vært i både Gaza og Israel, så han har sett og opplevd mye som lege i landområdene, sier han. 

Håpefull

I starten var Bilal pessimistisk fordi han ikke følte seg sett eller hørt. Etter at flere har deltatt på demonstrasjonene og vist støtte, har han fått mer håp om rettferdighet. Han får gledestårer, for han vet hvor mye det betyr for blant annet besteforeldrene hans.

- Jeg følte meg usynlig før, men for hver dag som går føler jeg meg mer synlig, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS