STORTINGET: Debatten rundt hva kvinnelige politikere har på seg, ble for alvor et tema etter utgivelsen av Hadia Tajiks bok høsten 2020.

Lederne i AUF Oslo får kommentarer på klær og utseende fra partikollegaer

Klær er ikke bare klær i politikken, mener ungdomspolitikere og moteekspert.

Publisert
SHADES OF GREY: Høibo trekker likheter mellom dette bilde og den erotiske filmen Fifty Shades of Grey..

– Jeg ser poenget i å snakke om politikeres klesstil, men ikke at det skal være hovedfokuset, sier Varin Hiwa, leder i AUF Oslo.

Sammen med nestleder i AUF Oslo, Sigrid Moland, reagerer Varin på oppmerksomheten og kritikken knyttet til hva kvinnelige politikere har på seg. Hun trekker frem debatten om Hadia Tajiks bokomslag og debattinnlegget av Karoline Holmbø Høibo i Stavanger Aftenblad i fjor, hvor Høibo kritiserer førstesidebildet av Hadia Tadjik.

– Mener dere bildet av Tajik ødelegger for deres muligheter til å drive politisk arbeid i fremtiden?

– Nei, det baner vei. Politikk handler om mennesker, og mennesker er forskjellige, sier Moland.

Hvem er penest

Fra de var 16 år har både Varin Hiwa (20) og Sigrid Moland (20) vært aktiv i politikken gjennom AUF.

Før Varin ble valgt som leder i AUF Oslo var hun nestleder sammen med Sigrid. I denne perioden opplevde de at partikolleger satte utseende deres opp mot hverandre.

– Det ble stilt spørsmål om hvem som var penest av meg og Sigrid, og at Sigrid var den pene av oss. Slike ting sies som en spøk, noe som gjør det vanskelig å konfrontere personen, forteller Varin.

SKILLER IKKE: – Jeg kler meg i det jeg syns er fint, og skiller ikke på politisk eller hverdagslig setting, sier Sigrid Moland.

Fakta om AUF

• AUF står for Arbeidernes Ungdomsfylking, og er Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon.

• Med 14000 medlemmer er AUF Norges største ungdomsorganisasjon.

• Organisasjonen ble dannet i 1927 og driver politisk arbeid.

• Astrid Willa Eide Hoem fra Kristiansund er fra 2020 leder i AUF.

Kilder: snl.no og auf.no

Klær som verktøy

Varin og Sigrid forteller at klesstil er et gjennomgående tema i politikken, men at dette ikke nødvendigvis er bevisst.

– Jeg har blitt drillet på utseende og klær i politiske sammenhenger, men jeg tror ikke denne drillingen er bevisst, sier Sigrid.

Da Varin ble en del av ledelsen i AUF Oslo fikk hun en beskjed om hvilke klær hun burde bruke i sammenhenger hvor hun skulle representere partiet.

– Jeg har fått en oppskrift av en partikollega på «ordentlige klær», slik som dressbukse og svart høyhalset, jeg burde ha liggende på kontoret for å bruke ved politiske anledninger. Dette var nok for å bli tatt seriøst. Klær er jo et verktøy, forteller Varin.

UVIKTIG «DAMEGREIE»: – Mange har nok et inntrykk av at fokus på klær og klesstil er en uviktig «damegreie», men det inntrykket har ikke jeg, mener VGs moteekspert Elise Guldbrandsen.

Bevisst valg

VGs moteekspert og journalist i MinMote Elise A. Guldbrandsen, er enig i at klær kan brukes som et politisk verktøy.

– Både menn og kvinner har klesstil som verktøy. De med en sånn posisjon bør ha en tanke bak hva de har på seg.

Guldbrandsen har blant annet skrevet om klesstilen til USAs visepresident Kamala Harris, og trekker frem hvordan Harris bevisst velger klær.

– Klær er ikke bare klær. Kamala Harris har selv uttalt at hun valgte å gå i Converse-sko for å vise at hun er en del av folket, forteller Guldbrandsen.

Powered by Labrador CMS