VÅGALT: Hedda Ovidia Stølen (i lilla) og Sophia Zhickina kaster seg modig ut i det såkalte "militærstupet".

Kurerer fyllesyke med bading

Å våkne opp etter en fuktig natt til at tømmermennene dunker i vei er ingen god følelse. Ifølge denne gruppa er det da kun èn ting å gjøre.

Publisert

– Jeg er kurert!

Det er ordene til Hedda Ovidia Stølen (23) i det hodet bryter gjennom vannoverflaten. Sammen med resten av Radio Novas badegjeng, bader hun hver søndag på Sørenga i Oslo.

FORNØYD: Hedda Ovidia Stølen (midten) smiler stort etter å ha blitt "kurert".

Tøffing blir frelst

Det startet med et Radio Nova-medlem som ville bade èn gang i uken, noe hun gjorde alene en god stund. Etterhvert ble Helje Marie Svensson (27) spurt om hun ikke kunne tenke seg å bli med.

KALDT: Det kan være greit å holde seg fast i stigen når vannet sender kuldesjokk gjennom kroppen.

– Jeg hadde egentlig ikke lyst, men ville tøffe meg litt. Og så ble jeg frelst.

Hun beskriver det som grusomt første gangen, og en følelse av panikk. Etter å ha gått opp av vannet, fått på seg tørre klær og kommet inn på bussen, kom det en annen følelse. En slags glød som spredte seg gjennom kroppen, og Helje kjente seg plutselig glad. Etter det har hun vært med så og si hver gang.

Også Hedda kjenner seg igjen i denne lykkefølelsen:

– Man blir veldig fnisete når man kommer opp av vannet. Jeg kjenner en veldig stor trang til å poste om det på sosiale medier, uansett hvor teit jeg egentlig synes det er å gjøre.

Isbading best

De begynte med badingen i februar. Da var det kaldt ute, og lite fristende for mange. Som regel var de fire jenter som møtte opp. Helje og Hedda har lenge prøvd å få med flere. Etterhvert som temperaturen har steget, har også antall oppmøtende økt.

Helje er likevel klar på hvilken sesong hun foretrekker å bade i.

FREMGANG: Hedda Ovidia Stølen prøver å perfeksjonere hoppet, og får råd fra Sophia Zhickina på veien.

– Det er to helt forskjellige opplevelser, men jeg liker godt vinteren. Du blir så susete i hodet på en måte man ikke får om sommeren. Det er en god susing, som kjennes effektiv.

– Ja, skyter Hedda inn, for greia med det her er jo at vi driver kurering. Kurering av fyllesyke.

Bader du i kaldt vann når du er litt klein, blir du altså kurert. Og det funker, ifølge jentene, best i skikkelig kaldt vann.

Suksess-søndag

Det er første søndag Sofia Zhickina (20) er med på bading. Hun har tidligere gått på stup, og forventningene fra de andre er ganske høye for hvordan hun vil utføre hoppet. Det diskuteres litt triks og diverse teknikker, og med lista lagt er det ikke annet å gjøre enn å kaste håndkleet og hoppe uti.

– Jeg må ha ett kurerings-hopp og ett stil-hopp, annonserer Hedda.

Èn etter èn tar de sats fra Sørengkaia. På toppen av stupetårnet sitter Sophia, og ser på de andre som kaver rundt i vannet. Det kommer et par klynk fra badenymfene der nede, men de forsikrer om at tempen er god.

SPENSTIG: Sophia Zhickina viser frem gamle kunster.

Sophia tar sats og kjører en back-flip ned i det mørke vannet, til applaus fra de andre. Neimen ikke dårlig.

For de ivrige blir det to, tre og til og med fire hopp. Og gleden de snakket om skinner gjennom når de er oppe på land.

– Dette er ikke siste gang jeg er med, forsikrer Sophia.

Powered by Labrador CMS