MILJØVENNLIG MOTE: Fretex vil at nordmenn skal handle på miljøvennlig vis. Her selges brukte klær, sko og interiørartikler. Foto: Elise Mathisen

Fretex arrangerer miljøvennlig
motsvar til handlehysteri

23. november var datoen for handlefenomenet Black Friday. Nordmenn handler i gjennomsnitt for 3500 kr per person denne dagen, og mye av det som kjøpes kastes kort tid etterpå. Som et motsvar, arrangerte enkelte Fretex-butikker gjenbruksfester i stedet.

Publisert Sist oppdatert

I motsetning til Black Friday, handler gjenbruksfestene hos Fretex om å bytte, låne og sy om klær. Derfor inviterte nylig utvalgte Fretex-butikker til en miljøvennlig handel. Gjenbrukskjeden vil inspirere nordmenn til å velge et mer bærekraftig alternativ, da mote- og tekstilbransjen er en av verdens mest miljøskadelige industrier.

Green Friday

FRETEX GRUNERLØKKA: Fretex arrangerer gjenbruksarrangementer for å inspirere nordmenn til å handle mer miljøvennlig. Foto: Elise Mathisen

På gjenbruksarrangementet arrangert av Fretex, kunne kunder komme til utvalgte Fretex-butikker for å kjøpe brukte klær, sy sammen tekstiler til noe nytt og lære om gjenbruk.

Fretex kalte arrangementet Green Friday, som et motsvar til årets største handledag Black Friday.

– Det viktigste vi kan gjøre for miljøet vårt er å handle mindre, noe Fretex er opptatt av alle dager i året, inkludert på dager som Black Friday, sier kommunikasjonssjef i Fretex, Trine Gjermundbo. Hun forteller at å benytte seg av gjenbruk eller reparere det man allerede har, er Fretex sine budskap på Green Friday.

Kan bli flinkere på gjenbruk

Nordmenn er flinkere til å levere brukte klær til gjenbrukskjeder enn tidligere. Forsker i SIFO Kirsi Laitala, har forsket på klesforbruk og dets miljøutfordringer. Miljøutfordringer som nevnes i rapporten er blant annet bruk av syntetiske fibre og øking av mikroplast i havet. Laitala mener vi kan bli enda bedre på gjenbruk.

– Selv om vi har blitt flinkere til å levere klær til gjenbruk, er det mange som ikke bruker second hand-klær selv, sier Laitala. Hun forteller at det er mange miljøutfordringer i forhold til mengden klær vi kjøper, og at nordmenn kjøper mye nytt uten at det blir brukt.

En miljøvennlig handel

JOBBER MED GJENBRUK: Tone Karoline Solberg har jobbet med gjenbruksarbeid i Fretex i fire år. Foto: Elise Mathisen

Fretex arbeider for at mennesker skal benytte seg av brukte klær, fremfor å kjøpe nyproduserte. Deres ønske er å bidra til et bedre miljø gjennom gjenvinning og gjenbruk. Tone Karoline Solberg jobber på Fretex på Grünerløkka.

– Jeg trives kjempegodt med gjenbruksarbeid. Her kommer det både unge og eldre, alle med ulike bakgrunner, som vil handle brukte klær. Det er gøy å jobbe med et slikt mangfold, sier Solberg.

Fretex tar blant annet imot brukte klær og tekstiler, hvor klærne selges videre eller gis bort til Frelsesarmeen, mens tekstilene blir brukt om igjen. De arbeider for å endre nordmenns "bruk og kast"-tankegang, og vil inspirere til å handle brukt. Med tiltak som Green Friday, vil Fretex inspirere nordmenn til å velge gjenbruk og bærekraftige alternativer.

Powered by Labrador CMS