GAMLE OSLO: Løkkeberg solgte alt fra kremer til smykker på markedet lørdag. FOTO: 300086
GAMLE OSLO: Løkkeberg solgte alt fra kremer til smykker på markedet lørdag. FOTO: 300086

Innbyggerne i Gamle Oslo trosset regnet for å dra på Krakabøla Marked

Flere av innbyggerne i Gamle Oslo trosset regnet for å dra på Krakabøla Marked lørdag 18. mai. Der ble det servert «dagen derpå» vafler, kaffe og grillspyd.

Publisert

Dagen etter en strålende 17. mai var det allikevel en del som stilte opp med boder og godt humør ved St. Halvardsgate 21 på en regntung lørdag formiddag. Krakabøla marked er et kreativt, sosialt og kulturelt marked for lokalmiljøet i Gamle byen. Markedet, som startet opp i 2018, holdes hele sommeren, hver lørdag fra mai til september. Mona Løkkeberg, en av markedets arrangører, er fornøyd med hvor mange som dukker opp hver gang.

– Det er veldig populært. Mange selgere kommer hver lørdag, noen kommer en gang i blant og noen kommer bare en gang. Det varier litt, men det pleier å komme ganske mange hver gang. Spesielt på godværsdager, smiler hun.

Ønsket å skape et lokalt møtested
Markedet er åpent for alle og det kommer ofte med gratis underholdning og kulturelle innslag. Rundt omkring står det mange spennende boder, med alt fra håndlagde såper til barneklær. Det selges også vafler, kaffe, grillspyd og Tøyen Cola blant annet. Løkkeberg har sin egen bod med forskjellige smykker, såper, kremer og rariteter til en god pris.

– Tanken bak markedet var å skape et lokalt møtested og et urbant byrom i gamlebyen Oslo. Derfor er det viktig for oss at prisene ikke er for stive, slik at alle kan benytte seg av det, forklarer hun.

Rundt omkring på stedet løper det barn som leker og koser seg. Markedet har en intensjon om å lage et tilbud med forskjellige kurs og workshops for barn og unge i Gamle Oslo. Formålet med dette er at barna får samarbeide med hverandre på tvers av sosiale, kulturelle og aldersmessige forskjeller. Markedet blir en trygg arena der barna får utfolde seg og skape noe kreativt med veiledning fra kompetente voksne. De håper med dette at barna kan være med å delta på markedet med sine egne salgsboder etter hvert.

Hvorfor Krakabøla?
Navnet Krakabøla kommer fra gammelt av, da stedet var et samlingssted for arbeiderne i området. Der møttes de for å drikke alkohol på lønningsdag, i mens kona satt hjemme med en sulten ungeflokk. Dette var ikke videre populært, og konene måtte stadig ned på «kråkebula» (krakabøla) for å hente hjem mannen sin før han drakk opp hele lønna. Nå brukes plassen som møtested og underholdning for hele familien.

Fokus på miljø
På Krakabøla Marked sin facebook side oppfordrer de alle til å ta med sine egne beholdere, poser og bærenett. Hensyn til miljøet står tydelig i fokus, og mange av utstillerne selger økologiske og miljøvennlige varer. Her vil de ikke ha boder som selger plastprodukter eller varer fra steder som Kina.

– Vi ønsker å ha et fokus på miljøet. Vi oppfordrer for eksempel til gjenbruk, slik at hvis noen har mye klær eller lignende de ønsker å selge kan de komme hit å gjøre det, sier Løkkeberg.

Det selges også mye fair trade, kunstneriske og hjemmelagde produkter. Alle som vil kan i utgangspunktet sende en mail til arrangørene og delta, og dermed bidra litt ekstra til lokalmiljøet i Gamle Oslo.