Inne på rommet: Hos Daniel står pc skjermene lina opp ved siden av hverandre.
Inne på rommet: Hos Daniel står pc skjermene lina opp ved siden av hverandre.

Oppfør deg på nett!

Vil du fortsette å spille, må du ikke gjøre dette.

Publisert Sist oppdatert

Det er mye man kan gjøre feil når man spiller, og det er viktige retningslinjer som må følges. Man skal ikke jukse, ikke banne eller være rasistiske. Man skal ha folkeskikk, oppføre seg og følge retningslinjene spillprodusenten har, enkelt og greit.

Utestengt eller utvist

I den virtuelle verdenen: Her spiller Daniel Rocket Leauge, som er et kjent spill i gaming verdenen.
I den virtuelle verdenen: Her spiller Daniel Rocket Leauge, som er et kjent spill i gaming verdenen.

Man kan bli «banned» (utestengt) eller «suspended» (utvist) om man ikke følger retningslinjene til produsenten. Blir man banna så er dette som regel permanent, altså for alltid. Det er enten du, din bruker eller din IP-adresse, også kalt din virtuelle adresse som da blir utestengt. Blir du «suspenda», vil det si at du blir utvist over en periode. Dette kommer an på hvor grov handlingen har vært, og man kan bli utvist i alt fra dager, måneder og til år. Hver spillprodusent bestemmer selv reglene og når de skal si at nok er nok. Om de for eksempel skulle godta noe juks, kan dette føre til at spillet blir så å si uspillbart. Da det mister mål og mening, når alle skal ødelegge for hverandre. Dette kan i verste fall føre til at den eventuelle spillprodusenten går konkurs. Da blir det ingen spilling, så er det verdt det?

– Jeg ble banna fra GTA, jeg hacka, fordi jeg orket ikke grinde. Altså å spille spillet for å samle ting og gå opp i level. Jeg ville bare fort opp i nivå, og få penger så jeg fikk mulighet til mer på spillet. Jeg har også blitt suspenda på Rocket League på grunn av språkbruk, og det var bare dust av meg, forteller Daniel (15).

Rasisme og grovt språk gir gjerne en utestengelse på et par dager, muligens en uke. Men gjentar det seg kan man bli utvist på livstid. Juks gir alt fra en måned, et år og til livstid, det kommer helt an på hvor grov handlingen som er utført er.

Botting

Det å botte, er å ta i bruk en tredjeparts programvare. Det vil si å sette opp en automatisk gameplay, som gjør at du samler og går opp i nivå selv om du ikke spiller. Mer urettferdig blir det ikke. Om en spiller 12 timer hver dag for å bli den beste, og en annen tar i bruk botting, vil dette medføre at alle de timene til de dedikerte spillerne, vil være forgjeves og man kan vinne spillet uten noen erfaring. Dette ødelegger den generelle gleden og verdien til spillet. Spesielt for de som spiller profesjonelt og har sponsorer. Botting er derfor det groveste man kan finne på å gjøre i den virtuelle verdenen.

– Jeg har «botta» på World of Warcraft, jeg fikk en maskin til å gjøre samme handling over og over igjen, så jeg kunne bruke pengene uten å arbeide for dem. Du sitter da igjen med gevinsten av andres arbeid. Det høres kanskje flott ut, men å bli utestengt er ikke verdt det, forteller Gabriel (25).

Smurf account

Når man skal lage en ny konto, får man valget om å velge ny bruker, helt ny spiller, mer erfaren eller veteran, som er de mest erfarne spillerne. Om du velger rett her, møter du på folk som er på ditt nivå. Men lager man en ny bruker, og utgir seg for å være dårligere, men er for god for denne levelen, kan man bli utestengt eller utvist. Dette kalles en «smurf account». Folk liker å vinne, men dette kan totalt ødelegge spillopplevelsen for veldig mange andre og ha konsekvenser for en selv også. Det er ingen lov som sier at du ikke kan lage deg ny bruker, men det blir sett ned på og det burde muligens vært en skreven regel på det? Slik at man kan spille mot folk på samme nivå, som igjen gjør spillet mer rettferdig for alle involvert.

Virtuell Valuta

Det vil si kjøp av tjenester på spillet med ekte penger. Man kan få en annen til å spille på sin bruker, slik at man kommer fortere og høyere opp i nivå. Dette foregår generelt sett mest i Asia. De tjener penger og du kommer høyere i nivå, får mer gull og andre ting. Man kan faktisk bli kjempeflink uten å jukse seg frem til noe, og om man kommer opp i et visst nivå finnes det faktisk folk der ute som tjener gode penger på å spille. Men har du brutt reglene, kan du glemme å få lov å spille i det hele tatt. Det er også spillprodusentene selv som går igjennom servere og overvåker spillet. Slik at om det er feil, blir de oppdaget og man får da staff etter hvor grove handlingene man har begått er. Så det er viktig å holde seg innenfor retningslinjene til den virtuelle verdenen om man vil være en del av den.