Benedicte (35) på St. Hanshaugen skal gi menskopper til cubanske kvinner

PRODUKTIV: Benedicte Flom er en produktiv person, som er glad i å gjøre fine ting for andre. – Det hjelper veldig på min psykiske helse.

Idéen kom da kjæresten hennes spurte om å få selge tampongene hun hadde lagt igjen hos ham i Cuba.

Publisert
RESPONS: Benedicte fikk mange meldinger fra folk som syns initiativet var positivt.

12. mai opprettet Benedicte Flom en Spleis for å samle inn penger til menskopper. Da hun avsluttet innsamlingen to dager senere, hadde det kommet inn syv tusen kroner.

FAKTA: MENSKOPP

  • Laget i et mykt material, gjerne kirurgisk silikon
  • Resirkulerbar og kan brukes i flere år.
  • Klemmes sammen før den føres opp i skjeden, hvor den kan være opptil 12 timer.
  • Kan i prinsippet fange opp mer blod enn tampong og bind
  • Koppen holder seg i skjeden ved at vakuum danner seg når den bretter seg ut.
  • Pris fra 129,-

Kilde: Vitusapotek.no og theLancet.com

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle komme inn så mye penger. Det hadde sikkert kommet inn mer, men det er begrenset hvor mange kopper jeg får plass til, forteller hun.

Planen er å reise til Cuba i løpet av sommeren.

Tøffe forhold

Da hun reiste til Cuba for fire og et halvt år siden traff hun kjæresten sin, Marlon. I etterkant har hun besøkt han flere ganger, og måtte venne seg til andre forhold enn hjemme i Norge.

– Jeg vasket meg ved å tømme en bøtte med vann over meg. Man blir ren av det også, forsikrer hun.

Benedicte forteller om tøffe forhold i landet, og det siste året har mange slitt økonomisk. I en prat med kvinnene bak podkasten Femihelse, Helene og Sigrun, fortalte hun om en samtale hun hadde hatt med kjæresten.

– Marlon spurte om han kunne selge en boks med tamponger jeg hadde lagt igjen hos han, for å få litt mer penger. Jeg lo, og sa at han så klart kunne det.

Etter denne samtalen begynte Benedicte tenkte på menskopp, og spurte seg selv «Hvorfor har de ikke det i Cuba? Det hadde vært så kult.».

– Jeg tenkte jeg kanskje kunne ta med noen menskopper neste tur til Cuba, men visste ikke hvordan jeg skulle få tak i mange. De er jo ganske dyre også. Da jeg nevnte ideen for Helene i Femihelse, foreslo hun at jeg kunne opprette en Spleis.

Klokken fem neste morgen var spleisen i gang.

Menskopp-arrangement

Ikke lenge etter at spleisen ble avsluttet, var menskoppene bestilt. Rundt én uke senere ankom en pappeske. Den står nå på bordet i stua til Benedicte på St. Hanshaugen. Den er fylt med over førti menskopper i forskjellige farger og størrelser. De skal snart ta turen over Atlanteren til Cuba.

I en metaanalyse fra 2019 fant forskerne nærmere tohundre ulike menskopper på markedet i nesten hundre land. Likevel nevnes koppen sjeldent på informasjonssider om mensen.

En metaanalyse om menskopper fra 2019 viste at koppen generelt er trygg å bruke. Den pekte imidlertid på at det tok tid for kvinnene til å bli vant til bruken av menskopp, og at det gjerne krevde litt råd og instruksjon.

Benedicte har planer om å lære de cubanske kvinnene som får menskopp, om hvordan den skal brukes.

– Planen er å ta det muntlig med de kvinnene som møter opp, hvor jeg viser hvordan koppene skal brettes før de puttes inn. Marlon vil oversette det jeg sier, og dobbeltsjekke at de får med seg alt.

Hun vender seg mot pappesken og fisker ut en liten tøypose. Fra posen tar hun ut en lyserosa menskopp som hun bruker for å demonstrere ulike brettemåter.

C-BRETT: Dette er en c-brett, en vanlig måte å brette en menskopp på.
ANBEFALT: Her ser man kanten ned-bretten. Noen produsenter anbefaler denne metoden

Benedicte forteller derimot at det er noe som er enda viktigere enn å lære kvinnene om brettemåter.

– Det viktigste å få frem er hygiene og at koppene må vaskes ved å koke dem i vann mellom hver menstruasjon. De er vant med å koke vann hver dag, blant annet til dusjing og matlaging.

Hvor mange kvinner som møter opp eller hvordan utdelingen skal foregå, vet hun ikke enda. Men det hun vet er at hun ønsker å gjøre det på en gøyal måte.

– Kanskje vi lager et event på stranden hvor vi serverer drinker. Vi må finne på noe kult. Å komme i kontakt med kvinner i Cuba, tar vi når jeg kommer meg dit. De er veldig spontane, så det blir nok ikke noe problem, sier hun smilende.

VENNINNER: Å komme i kontakt med cubanske kvinner er i følge Benedicte ikke noe problem: – Marlon har masse venninner og kvinnelige arbeidskollegaer, så det ordner seg. På bildet ser du Marlon i midten, sammen med venninnene hans.

Hjerte for kunst

35-åringen er utdannet sykepleier og klesdesigner, med et hjerte for kunst. Før jul hadde hun sin første utstilling i et lokale på Galgeberg. Der hadde hun alt av ansvar.

– Det var skikkelig kult. Sju av åtte bilder ble solgt den første kvelden. Det eneste jeg ikke solgte var det som henger der.

Hun peker på et bilde som henger på veggen bak henne. Det er en illustrasjon av en person omringet av fargerike blomster og figurer.

– Det er kanskje Cuba som har gjort at jeg bruker mye farger. Fargene viser også at jeg har det bra, og når man har det bra kan man også hjelpe andre.

Det siste året har hun jobbet fast som sykepleier. Drømmen er likevel at kjæresten Marlon flytter til Norge og får seg jobb, mens hun jobber fulltid med kunst. Det er nå ett og et halvt år siden hun og Marlon så hverandre sist. Han har vært i Norge én gang tidligere, og det var en stor overgang.

– Han var helt i sjokk. Han var særlig sjokkert over brødmaskinen i butikken, sier Benedicte mens hun ler.

Etter turen til Cuba i sommer er planen å jobbe mot en ny utstilling. Og innen den tid har Benedicte kanskje inspirert noen av kvinnene som fikk menskopp.

– Kanskje det setter en idé i deres hode. Plutselig er det en cubansk jente som bare bestemmer seg for å lage menskopper. Det hadde vært kult.

Powered by Labrador CMS