RELIGION: En av Vennesla sine mange kirker.

Skeiv i bibelbeltet

I den lille kommunen Vennesla i «bibelbeltet» ble det i 2019 arrangert Pride for første gang. Året før nektet kommunestyret å heise Prideflagg i bygda.

Heidi Bjelland Tengesdal er en av arrangørene av Pride Vennesla. Det var hennes 77 år gamle farmor, Alice Haugland som startet Pride-markeringen i Vennesla. Ordføreren i kommunen hadde sagt han skulle være en ordfører for alle, og Alice Haugland tok ham på ordet. Hun er selv mor til en homofil sønn og så et stort behov for å ta Pride til bygda. Tengesdal mener det definitivt er et ekstra behov for Pride i kommunen.

– Å vokse opp skeiv på sørlandet er nok vanskeligere enn andre steder, mye grunnet kristendom og bygdesamfunnet vi har her.

Første Pride-tog

Da farmoren til Tengesdal gikk til lensmannen for å fortelle om paraden som skulle skje, informerte hun at det kom til å bli rundt 30 mennesker på markeringen. Da dagen kom var de over 1000 mennesker i paraden. Med kommunens 14 000 innbyggere, betyr det at opptoget talte nærmere syv prosent av befolkningen. Om det var tilsvarende oppslutning i Oslo, ville det blitt 40 000.

Inkluderende bygd

Heidi Tengesdal forteller at Vennesla har blitt en mer inkluderende og imøtekommende sted for LGBTQ+. Dette kom klart frem for henne da de arrangerte Pride for første gang. Tengesdal håper med Pride-markeringen at unge er stolte av den de er og viser det for Vennesla og resten av verden.

– Så ja, kanskje var Vennesla inkluderende, vi bare visste det ikke. Men nå vet vi det. Og forhåpentligvis vet de unge LGBTQ+ i Vennesla dette.

Liten bygd versus stor by

STOR FORSKJELL: Mari Koen (20) mener det er stor forskjell mellom å vokse opp skeiv i bygd og by.

Mari Koen er den del LGBTQ+ miljøet og tilbragte sine ungdomsår i Vennesla. Koen sier at når man vokser opp i et såpass kristent miljø, blir man oppdratt med en likegyldighet eller negativ innstilling til alt som er annerledes fra normen.

Koen forteller at hun har væt bosatt ulike steder godt spredd utover Norge, deriblant Trondheim hvor hun for øyeblikket bor. Hun sier det er en helt annerledes opplevelse å være skeiv når man bor i en liten bygd versus en stor by. Hun stor folk i større byer bryr seg betydelig mindre om hva man gjør på egen tid. Samtidig er man mer åpen for mennesker forskjellig fra seg selv, fordi man blir eksponert for ulikheter.

–Å ha mer åpen dialog om hva de fleste ikke vet eller forstår om det å være LGBTQ+ kan føre til et mer inkluderende samfunn. Koen mener at bare det å arrangere Pride i Vennesla, føles som et stort steg mot en mer inkluderende bygd.

Powered by Labrador CMS