Sofie Nilsen ser frem til å høre fra noen, bare det ikke er bilstøy.

Sofie Nilsen fortviler over støy: – Jeg får ikke sett på TV

Sofie Nilsen legger ikke skjul på at hun er glad i motor, men nå har det gått for langt. Hun er fortvilet over støy fra bilister og motorsyklister som tråkker på gassen.

Publisert

Nilsen har bodd i Munkedamsveien ved Nationaltheatret i over 10 år, men nå er hun lei av at hun ikke kan høre hva som blir sagt i sitt eget hjem. Nilsen har nå sendt inn en klage til Oslo kommune. Unødig støy kan være ulovlig i henhold til loven.

MUNKEDAMSVEIEN: På denne veien sliter beboere med støy fra bilister og motorsyklister. Foto: Benedicte Wang.
Foto: Benedicte Wang.

– Det har tatt seg voldsomt opp den siste tiden. Det er spesielt de med kraftige motorer som tukler med eksosanlegget slik at det smeller i potta når de gasser, sier hun.

Får aldri fred

Nilsen forteller at hun ser de står på tomgang ved fotgjengeroverganger, og hvis de har fri bane, gasser de på.

– Vinduene i leiligheten rister. Jeg kan ikke ha en normal samtale eller se på TV. Dette skjer flere ganger daglig, og nå har det også startet på nattestid.

SVART: På Festningskaia har noen etterlatt seg spor av svidd gummi oppå asfalten. Foto: Benedicte Wang.
Det at folk svir gummi skaper ikke bare støy, men i tillegg vondt røyklukt. Foto: Benedicte Wang.

Nilsen opplyser i tillegg at nedom Festningskaia, tidligere kaianlegg på vestsiden av Bjørvika, så er det et område hvor de ofte møtes og svir gummi.

Regler for lydnivå

I flere europeiske byer slik som Berlin og Paris, er det forbudt å ha lydnivå på motoren over 84 dB. Støyen Nilsen hører, kan gi fra seg lyd på over 100 dB. I Tyskland har de en egen politienhet som stanser denne typen biler og måler lyden.

Nilsen tror mange har skaffet seg chiptuning. Dette betyr at man går inn å endrer den elektroniske motorstyringen. Det finnes ulike fordeler og ulemper med chiptuning. Hensikten er å få mer effekt av motoren.

Kilde: Norsk forening mot støy/ miljøstatus.no

Kjørestøy målt i henhold til EU 540/2014, skal ikke lydnivået på motoren overstige 72 dB, uavhengig av drivstoff.

Brudd på loven

Vigdis Svennungsen, Advokat i NAF, forteller at alle har en plikt til å ferdes hensynsfullt og å ta hensyn til andre som bor eller oppholder seg ved veien.

– Dette er en grunnregel for trafikk på vei og står i vegtrafikkloven § 3. Det er i tillegg en annen viktig bestemmelse i trafikkreglene og det er § 16. Denne handler om forstyrrende kjøring og unødig støy, sier hun.

Det er ifølge loven ikke lov til å ha motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.

Eirik Andersen er regionleder på Wright trafikkskole, han forteller at dersom det er behov for å sjekke støy fra kjøretøy, så er det politiet som håndhever disse reglene.

– Dette gjør de med bistand fra Statens Vegvesen. Bråker de for mye kan det resultere i bruksforbud eller endringskrav før ny godkjenning.

Powered by Labrador CMS