DÅRLIG RYKTE: Brugata i Oslo blir av mange kalt den "Nye Plata".
DÅRLIG RYKTE: Brugata i Oslo blir av mange kalt den "Nye Plata".

Har trua på Brugata

Brugata i Oslo er hovedstadens mest synlige sted for kjøp og salg av rusmidler. Men både ansatte i gaten og Olav Thon-gruppen ser lyst mot fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

En av hovedstadens største temaer innenfor rusmiljø er hvordan man skal få håndtert den store oppsamlingen av rusmisbrukere og selgere av narkotiske stoffer som står i den øvre delen av Brugata. Det har kommet til ett punkt hvor folk aktivt går omveier fordi man opplever gaten som utrygg.

Planer venter godkjenning

Men planer er i gang og i en e-post fra sikkerhetsjef Ola Stavnsborg i Olav Thon Gruppen kan han meddele at ballen ruller når det kommer til utvikling av Brugata.

«Olav Thon selv svært opptatt av å få til noe. Det ligger planer til godkjenning hos kommunen for å rive mye av Gunerius-kvartalet. Dette håper vi starter i løpet av 2020-vinter 2021. Da vil Brugata oppgraderes og stå fram som en helt ny gate. Vi satser på at dette skal bli et trygt og trivelig bindeledd mellom sentrum og Grønland», heter det i e-posten. På Oslo kommuner sine hjemmesider kan man også lese om "Store endringer i Storgata", som trolig kommer til å vitalisere ett stort område rundt blant annet Brugata.

IKKE TILFELDIG KUNST: Vaterland Bar i Brugata, med sitt veggmaleri av Christopher Nielsens "To Trøtte Typer"
IKKE TILFELDIG KUNST: Vaterland Bar i Brugata, med sitt veggmaleri av Christopher Nielsens "To Trøtte Typer"

Håper på positiv utvikling

Daglig leder av konsertstedet, baren og pizzeriaen «Vaterland» Waldemar Jahnsen ser også framover med optimisme og ett håp om at gaten ikke skal miste sin folkelighet og sjel.

Hvordan ser du på rusproblematikken i gata?

– Der veldig mange ser et miljø, ser jeg enkeltskjebner som trenger individuell oppfølgning, der straff og fengsel blir kontraproduktivt. Det gjør meg trist at vi ikke har klart å ta vare på de mest utsatte. Men jeg er jo en optimist for fremtid og har et hardnakket håp om en positiv utvikling. Hvordan det er nå er jeg ganske trygg på at de fleste mener ikke fungerer.

Hvilke tanker har du om Olav Thon Gruppen sine planer om en revitalisering av gata?

STRØKENT: Gatens reneste og peneste gateskilt henger utenfor Thon Hotell i Brugata.
STRØKENT: Gatens reneste og peneste gateskilt henger utenfor Thon Hotell i Brugata.

– Brugata og Grønland har i all tid vært et sted for alle som ønsker seg en ny fremtid. Om du var jødisk, pakistansk, syrisk eller nordlending. Alltid mulighet for en rimelig matbit eller et sted å bo. Om Brugata blir en fremtid for de få er frykten min. Et sted hvor gentrifiseringsfeen kommer dryssende med pene, vakre mennesker. Det ville for meg vært en trist dag. Jeg mener at Vaterland spiller en viktig rolle i å gjøre Brugata tryggere og mere inkluderende, og ser lyst på videre utvikling og nye relasjoner. Om vi så blir den siste bauta av østkantsjelen som alltid har vært en del av området.