Endelig åpent: Eier og daglig leder, Trine Solheim Jørgensen (50), er svært fornøyd med at hun kan møte kunder i butikken sin igjen. Ansiktsmasken er fjernet for øyeblikket, for bildets del.

Gjenåpningsglede på Torshov

Humøret er på topp blant butikkeiere på Torshov. Etter flere måneder med stengte dører, kan de endelig åpne opp for kundene igjen.

Publisert

– Dette er selvfølgelig en gledens dag, og jeg ønsker alle velkommen inn!

Det forteller Trine Solheim Jørgensen (50). Hun er eier og daglig leder av Mary Indiana på Torshov, hvor de selger klær, sko og forskjellig tilbehør.

Butikken til Jørgensen og mange andre har holdt stengt siden 2. mars, etter at myndighetene innførte ytterligere tiltak for å stoppe spredningen av Covid-19 i Oslo. I går kom det lettelser, og Trine Solheim Jørgensen kan igjen møte kundene sine i butikken med et smil, bak ansiktsmasken.

En anstrengende periode

Hun legger ikke skjul på at de siste månedene har vært fylt med stress for henne og andre butikkeiere i byen.

– Klær er ferskvare. Vår- og sommerklær ble bestilt lenge før de stengte ned i Oslo. Nå er sesongen halvert, og vi må selge klær på salg for å bli kvitt beholdningen. Det fører til store tap, sier Jørgensen.

Hun forteller at det føles urettferdig når andre foretak i nabolaget har hatt åpent i mellomtiden.

– Kaféer, blomsterforretninger og massasjestudio. Jeg unner alle å ha åpent, men i butikker som denne, med håndsprit, påbud om ansiktsmaske og et maks antall kunder i butikken, har vi vært i stand til å ivareta kravene fra myndighetene. Rent praktisk opplevde jeg dette som litt urettferdig, uttrykker Jørgensen.

Hun forteller om kompensasjonsordningen for næringslivet, og hvordan hennes butikk ikke får noe, da hun har for høy omsetning.

– Kravet er på 30 prosent omsetningsfall. Vi har fortsatt store tap, og husleien må betales. I tillegg er søknaden for kompensasjon tidskrevende og vanskelig å fylle ut. Små bedrifter i Norge kastet under bussen. Jeg har savnet en stemme for oss i det offentlige rom. Slik som det har vært i serverings- og utelivsbransjen.

På jobb med et smil om munnen

Jørgensen innrømmer at hun har mye på hjertet i dag, men det skal ikke overskygge gleden av at hun endelig kan treffe kunder igjen.

– Det har vært ekstremt tøft å være butikkeier i denne perioden, hvor vi har måttet stenge. Jeg er veldig fornøyd med at vi kan åpne opp igjen i dag, forteller Jørgensen.

Deilig å være tilbake: Jørgensen har savnet miljøet i butikken sin. Hun forklarer at det er noe spesielt med å drive en fysisk butikk, i motsetning til kun nettsalg.

Skitt fiske

Litt lenger ned i Vogts gate er begeistringen like stor hos den ikoniske butikken Torshov Sportsfiske. Daglig leder, Ole Jørgen Steen (58), ser lyst på sesongen som kommer.

– Jeg ønsker alle velkommen til butikken, og jeg vil gratulere dem som åpner igjen i dag, sier Steen.

Han deler oppfatningen til Jørgensen om smittevern i små butikker.

– Tiltak funker i butikk, vi tar smittevern på alvor. Vi kunne hatt to personer til her inne nå, men vi har begrenset det, for å være ekstra varsomme.

Godt utvalg: I butikken til Ole Jørgen Steen (58) har de alt man trenger til fisketuren. I dag er han glad for å kunne ekspedere kunder inne i butikken sin

Forretningen til Steen har ingen netthandel, og han forteller at det har vært en omstilling med løsninger som «ring og bestill». Det har gått ut over lønnsomheten til butikken.

– Vi har tapt en halv million i omsetning. Sammenlignet med april i fjor ligger vi ca. 55% under, forteller Steen.

Han håper nå at vaksineringsprosessen ligger et hestehode foran smittespredningen, og ønsker å oppfordre alle til å være nøye på smittevern.

– Forretninger og serveringssteder betaler den høyeste prisen. Jeg blir litt nervøs når jeg ser alle som samler seg ute, det er ikke over. Samtidig er det fælt at folk ikke skal få være sammen. Jeg oppfordrer alle til å komme seg ut, og studenter til å opprette fiskeklubb ved skolen der de går, sier Steen.

Trinn to i gjenåpningsfasen er i gang. Byrådet vil foreta nye vurderinger om videre lettelser 20. mai.

Powered by Labrador CMS