– Frykter limet vil forsvinne

Løkka Tigers turn er av få klubber som foreløpig har klart seg gjennom pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Idrettens samarbeidsutvalg (ISU) Grünerløkka gjennomførte i april en undersøkelse blant bydelens idrettslag. Undersøkelsen gikk ut på å se hvordan aktiviteten i de forskjellige klubbene har vært fra 12.03.2020 og hvordan økonomien er blitt påvirket.

Resultatene viser at til sammen taper alle klubbene11.2 millioner.

Det sosiale frafaller

Konklusjonen fra undersøkelsen viser at nesten all aktivitet stoppet opp grunnet tiltakene gjort for å forhindre spredning og smitte av Koronaviruset. De økonomiske utsiktene for idrettslagene er svært dårlige grunnet situasjonen. Det er 3300 barn som ikke har hatt noe aktivitetstilbud siden tiltakene ble innført. Dette er bekymringsfullt når man tenker på det sosiale samholdet i idretten for barna.

Torgny Hasås er leder i Idrettens samarbeidsutvalg i bydel Grünerløkka. ISU har sendt inn problemstillinger til politikerne, som omgår økonomien i idretten hos dem.

Nedgang i inntekstgrunnlaget for klubbene merkes på områder som manglende kiosksalg, ingen arrangementer, sponsorene har dårligere råd og det blir nedgang i Grasrotandelen.

Sårbart

Hasås frykter sentrale spillere kommer til å slutte og at «limet» i lagene blir borte. I verste fall at eventuelle ungdomslag oppløses som en konsekvens av pandemien. Han er veldig spent på hva som kommer til å skje med idretten når alt starter opp for fult igjen.

Foreløpig har han ikke mottatt noen rapporter på at barn eller unge har sluttet, men han mener det er for tidlig til å kunne si helt sikkert. Han tror alle lagene kommer til å fortsette, men enkelte kan få problemer.

Hasås ønsker organiserte sommeraktivteter blandt barn og unge, grunnet at mange kommer til å feriere i Norge i sommerferien. ISU har alltid hatt aktiviteter i form av sommerskole og fotballskole, samt utlån av utstyr.

Aktivitet i hverdagen
Aktivitet i hverdagen

– Vi er i startfasen med å se hva vi kan få til i sommer. Vi vet dette er et ønske fra byrådene, men det kommer til å koste i år, sier Hasås.

Undersøkelsen som er gjort viser at 88 prosent av barn og unge i bydelen Grünerløkka vil uten ekstraordinære tiltak være i et idrettslag som vil ha dårligere eller katastrofalt mye dårligere økonomi etter Koronapandemien er over.

Har vært heldige

Geir Listhaug er talspersonen for Løkka Tigers turn. Stengingen grunnet Korona har ikke påvirket inntekten deres på samme måte som tradisjonelt drevne idrettslag. En grunn til dette er fordi de ikke har treningsavgifter. Det vil si at klubben har klart seg på tilskuddsordninger.

Foreløpig har klubben klart seg på inntekten fra juletresalget fra desember i fjor og sponsormidler.

– Dette er noe vi kommer til å fortsette å gjøre, og vi kan ikke se at Korona har påvirket klubbøkonomien så langt, forteller Listhaug.


Det som bekymrer Listhaug er fraværet fra aktiviteten for hundrevis av barn på Grünerløkka, og som de ikke finner en løsning på. Han mener dette handler om politikk, og om hvilke aktivitetsanlegg som er bygget i nabolaget de siste 50 årene.

Han mener det bør bygges flere utendørs aktivitetsanlegg for flerbruk. Det ville sikre barn og ungdom et aktivitetstilbud, også etter pandemien.

Helt gratis.