GJENBRUKSGLEDE: Sara Edland har ingenting i mot om å gjøre sin egen vri på dagens motebilde.

Sara (21) jakter skatter i Oslos bruktbutikker

Handleturene har blitt til skattejakter. En trend som først bare skulle spare henne penger.

Publisert Sist oppdatert
Edland fant selv en skatt da hun valgte å gå på Fretex i stede for en vanlig butikk. Jakken hun har på seg kunne blitt mye dyrere.

– For meg handler det mye om miljøet, samtidig er det kjekt å finne kule klær til en billig penge, sier Sara Edland, student og gjenbruksjeger.

De siste fire årene har Edland prøvd å handle det meste av klærne sine brukt. For henne har fokuset endret seg fra å handle de nyeste trendplaggene til å finne de fineste gjenbruksplaggene.

Når Edland fikk øynene opp for brukthandel, ble hun sjokkert over hvor mye kult man kunne finne. Klærne hun kjøpte ble unike, og hun så sjeldent noen med noe lignende. Brukthandel er også bra for miljøet, noe som spiller en stor rolle for Edland.

– Selv om brukthandelen min alene ikke utgjør en stor forskjell for miljøet nå, vil det bli en merkbar forskjell i lengden. Større forskjell kan det bli dersom flere kaster seg på trenden, sier gjenbruksjegeren.

Og Edland har et klart tips:

– Ikke vær på utkikk etter noe spesielt, da vil du ikke finne noe.

Gjenbruksentusiasten sier at det viktigste er å være åpen for alt.

– Prøv ting på, selv om det bare er fargen eller fasongen som faller i smak. Ting kan fort bli kult, sier hun.

Edland foreslår å sjekke bruktbutikken først.

– Der kan du få kvalitetsklær til en billigere penge, istedenfor å handle nye klær som gjerne koster deg mer.

På grunn av koronasituasjonen kan Fretex på Grünerløkka kun ha max 10 kunder i butikken samtidig. Dermed må de ventende kundene stå i kø utenfor.

Grønnere handel

Online gjenbruk

Visste du at det også finnes apper der man har mulighet til å handle brukt? Blant annet med Tise, som er en app der man kan selge og kjøpe brukte klær og ting. Denne appen har falt godt i smak med hele 270.000 brukere i Norge.

Fretex på Løkka er en av butikkene som kundene strømmer til. Populariteten for brukthandel har de siste årene skutt i været. Flere har, som Sara Edland, fått sansen for å kjøpe brukte klær og andre duppeditter. Nå har gjenbruk blitt så normalt at til og med «mannen i gata» går innom bruktbutikken for å kikke.

Maria Tverrli, butikksjef for Fretex Grünerløkka, mener det har blitt et større fokus på å handle grønt.

– Folk er mer bevisste på bruk-og-kast-mentaliteten, og hva som skjer med tekstilbransjen, sier hun.

Kommet for å bli

På Fretex Grünerløkka får de påfyll av varer hver eneste dag. – Det er som å jobbe i en skattekiste, sier butikksjef Maria Tverrli

Butikksjefen mener også at det er en stor grønn bølge som er kommet for å bli.

– Vi ser at våre kunder på Løkka er blitt mer bevisste på klær og etisk handel, og de ønsker å ha en påvirkning gjennom dette, forklarer hun.

Tverrli legger også til at det finnes flere grunner til å kjøpe brukt:

– Ikke bare er det gøy, det forhindrer også “bruk-og-kast-samfunnet” samtidig som det er billigere for lommeboka, sier Tverrli ivrig

Powered by Labrador CMS