PÅ UNIVERSITETSPLASSEN: Studentene samlet seg under parolene “Ikke fuck med stipendet” og “Vipps meg Nybø”.
FOTO: 300037

Studenter over hele landet i opprør mot nytt stipendkutt

Regjeringens forslag vil ramme de som allerede er sårbare, mener Norsk Studentorganisasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Etter at regjeringen la frem forslaget til statsbudsjettet for 2019, har studentene rast mot forslaget som omhandler kutt i dagens stipendordning. Regjeringen ønsker å stramme inn 40/60-regelen, slik at 15 prosent av stipendet kun blir utbetalt etter fullført grad. Dette er for å få flere til å få en fullført grad.

Torsdag samlet studenter over hele landet seg for å demonstrere, blant annet i Oslo, Bergen og Trondheim mot forslaget. I Oslo møttes demonstrantene på Universitetsplassen til demonstrasjon. Det ble holdt appeller av blant annet NSO leder Håkon Randgaard Mikalsen, partileder for Sosialistisk Venstreparti Audun Lysbakken og Kent Gudmundsen fra Høyre.

NESTLEDER I NSO: Marte Øien var med på å starte oppropet for å få stortingsflertallet for å stemme mot forslaget.
FOTO: 300037

25.000 underskrifter

Norsk Studentorganisasjon og rundt 40 andre norske organisasjoner har sammen startet et opprop der over 25.000 studenter har skrevet under. De mener regjeringens forslag ikke vil fungere som et intensiv, men at det heller vil såre de som allerede er sårbare.

– Vi er helt enige med regjeringen i at for få fullfører, sier Marte Øien, nestleder i Norsk Studentorganisasjon.

Øien mener derimot at forslaget om å kutte i stipendet er feil måte å få flere til å fullføre. Øien sier det ikke finnes godt nok grunnlag for å komme med et slikt forslag. NSO mener også at dette er en måte å legge ansvaret over på studentene, fremfor å se på hva som er det faktiske problemet hos studenter som faller ut av studiene.

Ønsker flere som fullfører

Nybø tror økonomiske intensiver vil få flere studenter til å fullføre graden sin. Under Stortingets spørretime 14. november uttalte Nybø at hun ikke tror at 17.000 kroner ekstra i studielån er det som avgjør om studenter bytter utdanning eller ikke.

DISKUSJON BLANT STUDENTER: Magnus Hundvin (til høyre) mener det finnes andre løsninger på det frafallet.
FOTO: 300037

Skal kunne feile

Magnus Hundvin har lenge jobbet med elevers rettigheter gjennom arbeid i Elevorganisasjonen, og mener det finnes andre løsninger på problemet enn økonomiske intensiver.

– Når man studerer skal man utdanne seg til en jobb, men man skal også lære å kjenne seg selv og få lov til å feile, sier student Hundvin. Hundvin mener man heller bør styrke rådgivningstjenesten i videregående skole og gi elevene muligheten til å gjøre sikrere valg når de går ut i studier.

Powered by Labrador CMS