TINGHUSET: Rettssaken som begynte i dag, skal gå over fem dager.
TINGHUSET: Rettssaken som begynte i dag, skal gå over fem dager.

Husker ikke drapsforsøket

Både tiltalte og fornærmede etter knivstikkingen i en leilighet i Tøyengata for snart to år siden, sliter med hukommelsen.

Publisert Sist oppdatert

I sitt åpningsforedrag forklarer Aktor Tonje Tønder at onsdag 30.august 2017, klokken 20:46, får politiet melding av Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) om at en kvinne er funnet knivstukket i Tøyengata i Oslo. Offeret er stukket 16 ganger, men grunnet rask hjelp, overlever hun hendelsen. Den tiltalte i saken er offerets venninne, en 27 år gammel kvinne. Drapsforsøket skjedde i tiltaltes egen leilighet. Begge to er tilstede i rettssaken.

På skyldspørsmål fra aktor Tonje Tønder erkjenner tiltalte seg «ikke skyldig».

– Jeg har vel blitt fortalt at det var det som skjedde. Men jeg husker ikke selv, så jeg føler ikke jeg kan si at jeg er skyldig, sier den tiltalte.

Store mengder rus

Offeret hadde en promille på 2.74 da hun ble fraktet til sykehuset, og tiltalte hadde en promille på 2.81. I tillegg ble det funnet spor av narkotiske stoffer i blodet til den tiltalte.

En tredje person, en mann i 30-årene, skal også ha vært tilstede under kvelden. Han var tidligere siktet i saken, men siktelsen ble henlagt.

– Vi drakk vin og shottet ganske mye, deretter svartner det for meg, forklarer offeret.

Også hun har problemer med å huske. Hun forteller at det neste hun husker er å våkne av å bli knivstukket på en sofa i tiltaltes leilighet. Hun sier at hun kjente noe lunkent på kroppen, og innså etter hvert at det var blod.

– Jeg beskytter hodet mitt med hendene og ser ikke så mye, men jeg ser noen løpe fra rommet, forklarer hun.

Offeret mener at personen hun så løpe var den tiltalte.

– Personen bevegde seg likt, og hadde langt hår, i alle fall til skuldrene, forklarer offeret.

Trekker frem tredjemann

I begynnelsen av rettssaken spilles det av en telefonsamtale til AMK hvor mannen som først fant offeret rapporterer hendelsen og prøver å holde henne i live. Hun skal selv ha klart og kommet seg ut av leiligheten for å få hjelp. I løpet av samtalen spør mannen om hvem som knivstakk offeret, og hun identifiserer den tiltalte ved navn.

Tross dette mener forsvarer Steffen Brandstad at det ikke klart nok hvem som utførte knivstikkingen. Han peker på den tredje som var i leiligheten som en mulig gjerningsmann, og trekker frem et sitat fra et tidligere avhør av offeret.

– Her sier du at han var «kjent for å knivstikke», sier Brandstad.

Offeret forklarer at ja, hun hadde hørt historier om at den tidligere tiltalte hadde knivstukket noen, men visste ikke sikkert om dette var sant.

– Du beskriver en skygge, og noen som løper rundt et hjørne med «flagrende hår», men selv om du har sett så lite mener du at den tidligere tiltalte ikke var tilstede i leiligheten da knivstikkingen fant sted. Hvorfor, spør Brandstad.

Offeret mener at hun kjente igjen skikkelsen nok til å si med sikkerhet at det var den tiltalte kvinnen, og ikke mannen.