GREEN DOOR: For å nyte drinker på The Green Door må du bruke ringeklokken for å slippe inn. FOTO: Vilde Høknes

En annerledes kveld på byen

Berlin er kjent for sine store dansegulv, døgnåpne puber, nisjebarer og technofester. Utelivet kan ikke sammenlignes med Norge. Og det kan heller ikke drikkekulturen.

Publisert

Snorre og Evas favoritter

  • Keith Bar: Sted for musikknerder. De har høyt fokus på kvalitetsøl og whiskey.
  • Loophole: Mange liveopptredener og DJer. Her blir du møtt med et åpent sinn og nesten trashy stemning.
  • Lass Uns freunden Bleiben: Avslappet pub hvor du kan ha en fin samtale med venner over mat og drikke.
  • Mama Bar: Veldig populært sted hvor du kan nyte blant annet russiske og afrikanske rytmer.
  • Black logde: Denne baren serverer klassisk tysk øl og gjennomførte drinker. Stemningen og interiøret er som tatt rett ut fra David Lynches populære serie Twin Peaks.
  • Natanja Heinrich: Rustikt interiør med hint av feminine elementer, som søte kaker og villblomster. Gir en følelse av lunhet og glamour på en og samme tid.

Snorre Sjønøst Henriksen bor i Berlin og jobber i utelivsbransjen. Ifølge han selv ble Berlinoppholdet en fem år lang ”staycation”.

Hver kveld tar han med en liten gruppe mennesker på bar til bar runde i Berlin for å vise dem et uteliv litt utenom det vanlige. Hvor han selvfølgelig prøver å unngå turistfeller, som for eksempel Matrix. Den norske versjonen av Lawo på Karl Johan.

– Siden vi prøver å holde en kultivert profil kan vi dra innom de litt mer ”quirky” og rare nabolagskneipene, og gi et litt mer autentisk inntrykk av byen, sier Henriksen.

Ledestjerne

Videre understreker han at klubbtilbudet i Berlin er kjent for en grunn.

– Berlin leder vei i Europa på en måte som viser hvor langt strikken kan tøyes. Og det er flere steder som følger etter.

GREEN DOOR: Selv om baren er bortgjemt i et vanlig nabolag, var det fullstappet. FOTO: Emmaline Hekneby.

Siden 90-tallet har Berlin vært en slags ledestjerne når det kommer til techno-fester, klubbarragementer og festivaler.

– De har også satt et globalt fotavtrykk gjennom generelle manifestasjoner av en individualistisk frigjøringsbevegelse, fortsetter Henriksen.

Som guide og bartender har han gjennom årene truffet mange tilreisende. Henriksen tror mange som kommer til Berlin finner et grenseland mellom personlig frihet og ren eskapisme.

– Mange kommer nok hit og oppdager sider ved seg selv de ikke har kontakt med i dagliglivene sine.

Les også: En form for aldersdiskriminering i Oslos uteliv

Liberal drikkekultur

I Berlin har du tilgang på alkohol døgnet rundt. Enten om du går på døgnåpne matvarebutikker eller en av klubbene som holder åpent flere dager i strekk.

– Drikkekulturen i Berlin er veldig liberal, på godt og vondt, sier Henriksen.

Som boende der er man i større grad enn i Norge, vitne til utbredt alkoholisme. Til sammenligning synes Henriksen det er interessant å se hvilke andre regler som blir tviholdt på i den tyske kulturen.

– Man kan gå rundt på gaten med en åpen øl til en hvilken som helst tid på døgnet uten å bli spesielt uglesett, men om du plutselig skulle befinne deg i sykkelfeltet eller gå over gaten på rød mann, kan du vente deg en lekse på tysk.

Eva Björg Hafsteinsdóttir har tidligere jobbet på utestedet BLÅ i Oslo, men er nå bosatt i Berlin og har ikke tenkt å flytte med det første. Hun er helt enig med Henriksen om at drikkekulturen i Berlin er noe annet enn i Norge.

– Den Skandinaviske måten å drikke og ta dop på er helt annerledes enn i Tyskland. Tyskerne drikker sakte og vet når de skal stoppe.

Hun trekker fram åpningstidene som en årsak til de ulike drikkevanene.

– Dette er kanskje fordi alltid har tilgang på alkohol. I Norge hvor utestedene stenger klokken 03 er folk dritings allerede klokka 01. Dette fører ofte til slåsskamper og alt for fulle folk når stedene stenger.

Hafsteinsdóttir opplever nattlivet i Berlin som svært bra. I Oslo var det venner som drev henne ut, i Berlin er det alle opplevelsene og ting du kan gjøre mens du drikker.

– I Berlin kan du drikke og danse med vennene dine selv om det er søndag, avslutter hun.

Les også: Derfor er Berlin bedre enn New York

Powered by Labrador CMS