Synne Leader (22) Student
Synne Leader (22) Student

En skummel sommer i vente

Festkulturen blant unge ligner ikke maken til det vi har sett tidligere. Årets sommerferie blir den første normale på to år, og flere er redde for utfallet

Publisert Sist oppdatert

Birkelunden i Oslo ligger godt plassert i øverste del av Grünerløkka. Et fredet område mellom Grünerløkka skole og Paulus Kirke. Parken besøkes flittig av både lokale og besøkende. I tillegg er Birkelunden et spesielt populært samlingssted i sommerhalvåret.

–Jeg har bodd i Oslo i snart 3 år, og elsker feriene her. Folk samles stadig i parken her på løkka, og det er vanskelig å unngå den gode stemningen. Samtidig skal man være forsiktig med alkoholen sin og hvem man omgås, forteller Kaori Solvang (21), elev ved Kunsthøg- skolen i Oslo.

–Sterke rusmidler er mer tilgjengelig enn noen gang. Kokain er blitt like vanlig som alkohol i festsammen- henger, legger hun til.

–Redd for å bli utestengt

Flere ungdommer i områ- det forteller at festmiljøet oppleves som skummelt. Det er vanskelig å si nei, og man vet aldri hvor langt folk er villig til å gå for en sterkere rusfølelse. Kokain og hasj er lettere å få tak i enn noen gang.

–Hvorfor oppleves Birkelunden som et spesielt utsatt områ- det for fest og fyll?

–Parken er stor, og det er plass til mange. Løkka består av flere små leiligheter og hybler, så for oss studenter- er parken et fint samlingssted. Dette gjelder spesielt på varme sommerdager, sier Synne Leader (22), student bosatt på Grünerløkka.

–Hvordan oppleves det å være ung i dagens festkultur?

–Jeg vet jo ikke om noe annet, ettersom dette er det eneste festmiljøet jeg er oppvokst med. Det gjelder uansett å være forsiktig, og å ha gode venner rundt seg til enhver tid. Samtidig kan det være vanskelig å si nei, ettersom redselen for å bli fryst ute er såpass stor, leg- ger hun til.

Birkelunden har samlet opptil 20.000 mennesker i parken på tidligere sommerdager. Etter to år med pandemi, kommer trolig tallet til å stige. Folk i alle aldre gleder seg til en sommer uten restriksjoner, og parken kommer til å bli flittig brukt. Bekymringen for ukontrollerte tilstander blant unge blir desto større.

–Fortvilende

Parkene har lenge slitt med forsøpling etter store sammenkomster. Glassflasker, plastkopper og annen søppel ligger ofte strødd ut- over parkområdet.

Birkelunden, som ofte tiltrekker seg store folkemengder har vært spesielt utsatt. I tillegg til den vanlige søpla folk etterlater seg i parken, ligger det også rester av diverse rusmidler. Folk slenger rundt seg, noe som fører til et store problemer blant ungdommen selv- men også beboere, barn og andre som bruker parken dagen derpå.

–De fleste putter kokainen sin i tomme snusbokser, så det ikke skal være så åpenbart. Dessverre forsvinner mange at boksene i løpet av en kveld. De blir liggende igjen i parken. Konsekvensene ligger ikke da bare hos de som har fått i seg rusmiddelet, men eventuelle barn, dyr eller andre som finner det i ettertid, sier Leader.

ARTIKKEL HENTET FRA LINK:

https://issuu.com/bydel-gl/docs/l_kkaskriften_orginal_2