URBAN KIRKE: Frogner kirke er en av de få kirkene i Oslo som ikke er frittliggende, men som ligger mellom leiegårdene.

Mange savner kirken. Nå åpner endelig dørene på Frogner

Frogner kirke skal holdes åpen til bestemte tidspunkt med maks fem gjester. Sogneprest Margunn Sandal tror mange eldre er ensomme og har savnet fellesskapet.

Publisert

Det er søndag og hviledag. Ute er været er surt og kaldt. Frogner kirke ligger med åpne dører på travle Bygdøy Allé, midt mellom bebyggelsen. Først når man kommer inn i kirken, legger man merke til de fargerike glassmaleriene langs veggene.

TOMT KIRKEROM: Til tross for at de holder åpent har det vært dårlig oppmøte.

I kirkerommet blir man møtt med et smil fra de frivillige kirkevaktene Mia Tønnessen og Einar M. P.Hammershaug. De skal påse at smittevernreglene blir fulgt.

Ingen har møtt opp

Selv om vaktene er hyggelige og bygget er praktfullt, er kirken helt tom for gjester. Klokken er 12:30 på en søndag, og ifølge vaktene har det ikke dukket opp noen mennesker til nå. Det viktigste er likevel at tilbudet er der.

De tror det kan være flere grunner til at kirkerommet er tomt:

– Vi sender jo ut menighetsbrev på mail, men det er jo ikke sikkert det når alle. Noen av de eldre kvier seg kanskje for å dra ut i disse tider. Også er det dårlig vær i dag, sier Tønnessen.

Denne søndagen er det ingen gudstjeneste, men på helligdagene i påsken ble det lagt ut videoer på en halvtime som ble filmet på mobilen:

– Det var tydeligvis veldig populært, sier Tønnessen og finner fram mobilen.

Vanligvis en populær kirke

De ser derimot fram til gudstjenesten som skal starte opp igjen søndag 24.mai. Ifølge vaktene, som begge sitter i menighetsrådet, er Frogner kirke vanligvis en populær kirke med et gjennomsnitt på 100-150 gjester på søndager.

Dette bekreftes av sogneprest Margunn Sandal. Hun har nettopp gjennomført en dåpsgudstjeneste. For selv om kirken har holdt stengt gjennomfører de fremdeles dåp, vielser og bisettelser.

Hun tror få besøkende skyldes at folk er usikre:

SPENT: Sogneprest Margunn Sandal er glad for å få åpne kirken etter lang tid med lukkede dører.

– Noen er nok redde for å gå ut. Spesielt de gamle som er i risikogruppen. Andre er forvirret. De sa jo at kirkene skulle åpne 10. Mai, men vi har fått beskjed om å vente med å åpne for gudstjenester til 24. mai, og har derfor ikke kunne åpne kirken før nå.

Ifølge Sandal er det flere som har skrevet til henne at de savner å dra i kirken:

– På påskemorgen var det til og med en gjeng utenfor som sang ”påskemorgen slukker sorgen.” Etterpå ville noen av dem så gjerne komme inn, og da kunne vi ikke si nei.

Mister et sosialt møtested

Hun tror gudstroen blir ekstra viktig i disse koronatider fordi mange føler seg redde. Mange av de eldre får verken gå på besøk eller komme seg ut, og hun tror mange savner fellesskapet som følger med i kirken:

– Mange eldre føler nok på ensomhet akkurat nå. Kirken er jo en sosial møteplass. Det å være med på kirkekaffen etter gudstjenesten er for eksempel noe mange setter pris på, men nå er alle aktiviteter og kulturtilbud avlyst, sier hun oppgitt.

For å glede, og følge opp de eldre medlemmene, har de ansatte i Frogner Kirke og diakoniutvalget ringt rundt til de som vanligvis er aktive i menigheten. Dette tror hun de aktive setter pris på.

Førstemann til møllen får plass

Det betyr veldig mye for sognepresten å endelig få åpne kirken igjen:

VASKER MELLOM BESØKENE: Mia Tønnessen desinfiserer benkene etter at dagens første gjester omsider har kommet.

– Jeg tror folk er veldig glad i kirkebygget sitt. Det betyr mye at det er gudstjeneste her og ikke bare på TV. Tro er veldig fysisk, og opplevelsen av å være i kirkebygget forsterker følelsen av å være en del av kirken og et større fellesskap.

Når gudstjenestene starter igjen 24. mai er det restriksjoner på at bare 50 personer kan være i bygget samtidig. Da er det førstemann til møllen og folk må sitte med avstand til hverandre. Hun er spent på hvordan de skal gjennomføre nattverd, da smittevern er noe de tar svært alvorlig. Spesielt med tanke på de eldre i risikogruppen.

– De eldre er ofte redde for å gå ut. Det blir spennende å se om folk tørr å komme når vi åpner igjen.

Powered by Labrador CMS