SNART "FOLKEFEST" I OSLO SENTRUM:

PRIDE: En folkefest for alle.

Slik blir Oslo Pride i år

Med en gjennomarbeidet smittevernsmodell er Oslo Pride klare til årets folkefest.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 ble Oslo Pride heldigital på grunn av korona-pandemien. I år blir festivalen en hybridfestival med et digitalt- og fysisk tilbud.

—Vi har mer kunnskap om viruset, og vet hva vi kan gjøre i praksis for å få et trygt arrangement, sier Rohan Sandemo Fernando, kommunikasjonsrådgiver i Oslo Pride.

—Det som blir nytt i år er blant fysiske avgrensede soner i Pride park. De blir delt inn i soner for å ha kontroll på hvor mange som er til stede. I tillegg skal alle sonene ha skjermer for å vise hva som skjer på alle scenene.

Selv ved en lockdown vil deler av planene kunne gjennomføres.

— Vi kommer til å ha de fysiske stedene der, men vi har de uten publikum og innholdet strømmes digital både fra Pride park og Pride House, sier Fernando.

Avlyser tradisjonell parade

I år som i fjor, avlyses den velkjente paraden på grunn av smittevern. Allikevel har arrangørene flere alternativer til hvordan paraden kan gjennomføres.

—Vi vurderer å spre det utover, isteden for å ha alt samlet på et sted, sier Fernando.

Kommunikasjonsrådgiveren bekrefter at det vil bli gjennomført en markering av paraden på paradedagen. Dette vil også bli dekket digitalt. Mer informasjon om dette kommer nærmere festivaldagene.

INTERNASJONAL SOLIDARITET: Det nasjonale temaet er med på å kunne vise solidaritet ovenfor den skeive bevegelsen, også i land som ikke er kommet like langt som i Norge.

Her kan du lese mer om Oslo Pride 2021

Fra protest til folkefest

— Oslo Pride er en feiring av det fantastiske mangfoldet vi har i Norge, og i resten av verden. Samtidig så feirer vi alle de tingene vi har oppnådd gjennom årene. For de som har gått foran oss og banet vei, for å kjempe for rettighetene våre, sier Fernando.

Pride startet opprinnelig som en protest og regnes i dag også som en global markering.

—Menneskerettighetene er noe en ikke skal ta for gitt. Det er derfor viktig å synliggjøre protestdelen av festivalen, sier Fernando.

Årets festivaltema er internasjonal solidaritet.

—Temaet håper vi bidrar til å spre kunnskap og ikke minst bidra til flere positive holdninger til den skeive bevegelsen, sier Fernando.

Et arrangement med mangfold

Sindre Eide har deltatt på Oslo Pride flere ganger. Pride park bygges ved, Spikersuppa og er et av stedene Eide er innom under Pride dagene.

—Det er et morsomt og fint arrangement, sier Eide

På grunn av den heldigitale gjennomføringen av Oslo Pride i fjor, samlet Eide og vennegjengen seg, og fulgte med via digitale flater.

Allikevel er paraden og festen høydepunktet for Eide under Oslo Pride.

—Det viktigste er at arrangementet viser mangfold. Sist det var parade var det rundt 300 000 som så på. Det viser at det er mange som støtter det, sier Eide.

Feiringen er åpen for alle, ikke bare de som bryter med normene for kjønn og seksualitet.

Festivalens ryggrad

Oslo Pride, regnes som Skandinavias største Pride markering. For å kunne gjennomføre festivalen, jobber omtrent 80 frivillige med arrangementet gjennom hele året.

—På festivalgjennomføringen har vi rundt 300 personer som stepper inn for at festivalen skal være mulig å gjennomføre. Det er disse fantastiske, frivillige som gjør det er mulig, sier Fernando.

—En historisk seier for den skeive bevegelsen

NRK regnes som den første statskanalen i Skandinavia som dekker Pride arrangementer i Norge.

—Det blir en sending som er dedikert til hele Pride, med innslag fra markeringer i Norge, men også utenlandske innspill, sier Fernando.

NRK kommer til å være til stede Fredag 25. juni fra et eget studio i Pride park.

Powered by Labrador CMS