JULETREET: Plast treet kan ha hatt en lang og lite miljøvennlig reise. Det tradisjonelle juletreet er marginalt bedre for miljøet.
FOTO: IDA BREILI DAVIDSEN

Desember er miljøverstingen

Overflod er en del av vår juletradisjon, likevel mener Martin Brandtzæg fra Naturvernforbundet at vi må bli mer bevisst på vårt forbruk.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Virkes Handelsrapport (2017) viser at vi i Norge omsetter omtrent 30 prosent mer i desember enn i årets resterende måneder. 57 milliarder kroner ble brukt i desember 2017, dette tilsvarer 10 840 kroner per nordmann. Likevel forventes det å øke med hele 1,5 milliarder i desember 2018.

Bransjer som leketøy og gullsmed øker gjerne sin omsetning 2 til 3 ganger i desember, og sammen med matbutikker nyter de godt av vårt enorme forbruk.

Tradisjon for overflod

Prosjektleder Martin Brandtzæg i Naturvernforbundet ser et generelt økt miljøfokus hos befolkningen. Han forteller likevel at vi har et tradisjonsbundet overforbruk i julestria, som skiller desember fra resten av året.

DEL: Ikke gi mer til de som allerede har alt. Brandtzæg forelslår å gi årets julegaver til Frelsesarmeen, andre veldedige- eller miljøorganisasjoner.
FOTO: IDA BREILI DAVIDSEN

– Vi ser ofte at juletradisjonene trumfer miljøfokuset.

Brandtzæg forteller at vår redsel for å gå tomme for mat i julen skaper et kolossalt matsvinn. Dette utgjør store deler av den negative miljøpåvirkningen.

Desember er i tillegg spekket med julesalg og kampanjer, som blant annet Black Friday, hvor miljøverstingene som tekstiler og elektronikk omsettes i store mengder. Brandtzæg påpeker hvordan disse produktene er en stor byrde på miljøet med tanke på klimagassutslipp, mineralutvinning og vannforbruk i produksjonslandene.

– Ved å gi hverandre opplevelser eller tjenestebaserte gaver kan vi lette kjøpefesten vi har i desember, sier Brandtzæg.

Han legger vekt på at å gå juletiden mer bevisst i møte kan snu den enorme forbrukstradisjonen. Brandtzæg mener vi med enkle grep som å ta buss, tog eller kjøre sammen hjem til jul kan spare miljøet for påkjenningen fra mange flyreiser.

– Alt i alt tror jeg det å ta mer bevisste valg gjennom julestria kan være den enkleste, og mest effektive løsningen, konkluderer Brandtzæg.

BILLIG: Plast er enkelt og holdbart. Forbruket må likevel kuttes kraftig ned for å bevare jordkloden slik vi kjenner den.
FOTO: IDA BREILI DAVIDSEN

Ikke la tradisjon styre forbruket

Hulda Holtvedt fra Grønn Ungdom mener det er mange som bør ta seg selv i nakken når det kommer til forbruksmåneden desember.

– Om hele verden skulle levd som oss nordmenn hadde vi trengt hele tre jordkloder. Legger man til det økte forbruket vi har i desember, blir dette et skummelt regnestykke, sier Holtvedt.

Hun beskriver grep som å gi flere immaterielle gaver, kutte ned på kjøttmengden i desember, samt styre unna de utallige juletilbudene som enkle tiltak for en grønnere juletid.

– Tradisjon er ingen unnskyldning for å la miljøfokuset fare.

Powered by Labrador CMS