Emilie Felin (19) hjemme i Øvre Vang.
Emilie Felin (19) hjemme i Øvre Vang.

Unge jenter må ta
forbrukslån for helsas skyld

Emilie Felin (19) fra Hamar har betalt 65.000 kr i operasjon. Ikke for plastikkirurgi, men for å klare og leve uten smerter.

Publisert Sist oppdatert

Lipødem er for mange et ukjent ord. Sykdommen er kort fortalt en arvelig kronisk sykdom som gir unormal fettfordeling og en veldig unormal kroppsfasong. Sykdommen rammer kun kvinner. Et offer av lipødem må ofte igjennom flere smertefulle operasjoner for å fjerne overflødig fett. I det norske helsevesen er det problematisk med støtte fra staten. Unge norske jenter må ofte ta forbrukslån for å finansiere et kanskje titalls operasjoner.

Vil øke bevisstheten

Emilie Felin fra Hamar vil fortelle offentlig om sykdommen for å øke bevisstheten rundt Lipødem.


– Først trodde legene at jeg bare var overvektig. Til slutt ble jeg henvist til en spesialist siden jeg hadde veldig mye smerter i hele kroppen. Det ga rett og slett ikke mening at jeg bare var tjukk, forteller Felin.

Saken fortsetter under bildet.

Kompresjonsdrakten Emilie Felin må sove med om natten.
Kompresjonsdrakten Emilie Felin må sove med om natten.

Felin ble sendt fra Hamar til Bergen og etterhvert Stockholm. Problemene dukket først opp da tilbud om operasjon ble nevnt. Dessverre er operasjonen for den unormale fettfordelingen ikke økonomisk dekket i Norge. Én av disse operasjonene koster 65.000 norske kroner, og Felin må ha seks av disse operasjonene. Fettfjerningen er billigere i Sverige, men hvis disse operasjonene er tatt utenfor Norge kan hun heller ikke søke om nødvendig støtte i ettertid.

– Jeg hadde egentlig valgt å ta operasjonene i Bergen hos Plastistisk Kirurgisk Institutt Bergen, men endte på en klinikk i Sverige. Jeg mister dessverre muligheten til å søke om senere støtte siden operasjonen ikke er tatt i Norge, men det viktigste for meg er en kropp som fungerer, forteller Felin.

Emilie Felin har gjennomgått én operasjon i Sverige og er allerede i kø for to til.

– De fjernet faktisk 10 liter med fett fra leggene og lårene mine. Det er helt vilt å tenke på! Før kunne jeg heller ikke gå langt eller sykle, men nå kan jeg helt fint sykle en mil, forteller Felin.

Selv om operasjonen er kostbar, hjelper det på livskvaliteten til de som har lipødem og går igjennom operasjonene.

Lege Astrid Aspevik forklarer

Astrid Aspevik som er sykepleier hos Plastikkirurgisk institutt Bergen forteller at Lipødem ikke er en godkjent diagnose for økonomisk støtte i følge norsk helsevesen.

– Har du en privat helseforsikring kan man være heldig å få operasjonene dekket. Det eneste som er dekket per dags dato er fysioterapi og kompresjon. Sykdommen rammer dessverre ofte yngre kvinner, og en slik kostnad er ofte veldig dumt for denne gruppen pasienter, forklarer Aspevik.