FADDER: Liselotte Dick er fadder for lesekiosken på Jessenløkken.

Fagerborgs Versailles

Nå kan du lese Lars Saabye Christensen i en gammel telefonkiosk på Jessenløkken.

Publisert

Prosjektet går ut på å fylle 100 vernede telefonkiosker med bøker, slik at litteraturen blir tilgjengelig for alle. Hver lesekiosk har sin lokale fadder.

Fadder fra Jessenløkken

Telefonkiosken ved Jacob Aalls gate 58 hadde sin offisielle åpning 10. mai, med korps og snorklipping. Liselotte Dick fra Jessenløkken Boligsameie er fadder for den nye lesekiosken.

­– Jeg så prosjektet på nett, og meldte meg som fadder med en gang, sier hun.

Som fadder har hun ansvar for å passe på at kiosken ser fin ut, og at den til enhver tid er fylt med bøker. Liselotte forteller at lesekiosken på Jessenløkken er dedikert til Lars Saabye Christensen.

LESEKIOSK: Her kan du ta med deg en bok, og legge igjen en.

– Halvbroren ble spilt inn i dette området, og den siste trilogien til Christensen Byens spor handler om folk som bor her. Han kaller Jessenløkken «Fagerborgs Versailles», forteller hun.

DEDIKERT TIL LARS SAABYE CHRISTENSEN: På skiltet i kiosken står det et sitat fra trilogien Byens Spor.

Ideen bak prosjektet

Det er Foreningen !les som står bak prosjektet Lesekiosk. Prosjektansvarlig Vibeke Røgler forteller at ideen bak prosjektet er å gjøre litteraturen tilgjengelig for alle, ved at alle lett kan få tak i en bok og dele gode leseopplevelser.

– Vi vil vise at litteraturen finnes over alt rundt oss, selv om vi lever i en veldig digital alder. Det blir formidling av litteratur på en enkel måte, sier hun.

Det er nesten fire år siden Røgler fikk ideen til prosjektet.

– Jeg er togpendler, og satt en dag på Oslo S og hørte en fantastisk pianomusikk. Der stod det et piano fra et prosjekt som heter Parkert Piano, som organisasjonen JM Norway står bak, forteller hun.

Med inspirasjon fra Parkert Piano kom hun på ideen om offentlige bokskap.

Ideen ble presentert for Sparebankstiftelsen DNB og etter hvert slått sammen til et samarbeidsprosjekt med Telenor, som lurte på hva man kunne gjøre med de vernede telefonkioskene rundt omkring i Norge.

– Det tok lang tid fra vi ble enige om det, til Telenor faktisk skrev under en avtale med Sparebankstiftelsen DNB. Så det har tatt veldig lang tid, men så har det blitt enda bedre enn det vi i utgangspunktet så for oss, sier Røgler.

Avhengig av lokale samarbeidspartnere

PROSJEKTANSVARLIG: Vibeke Røgler er prosjektansvarlig for Lesekiosk.

Det nasjonale prosjektet er avhengig av lokale samarbeidspartnere, enten i form av folkebibliotek eller privatpersoner. Den første lesekiosken åpnet 12. desember i fjor på Solli Plass i Oslo, med Nasjonalbiblioteket som fadder. Utenom lesekiosken på Solli Plass, er det lokale privatpersoner som har tatt kontakt for å være fadder i Oslo.

– Det har vært et utrolig engasjement, forteller Røgler.

Sparebankstiftelsen DNB har inngått en vedlikeholdsavtale med PBT-Gruppen, som pusser opp og innreder de gamle telefonkioskene. Hver lesekiosk blir innredet med en bokhylle og et par skilt, som lesekioskfadderen får ta del i å bestemme hvordan skal se ut.

– Så blir lesekioskene fylt med bøker, en grunnstamme som Foreningen !les gir, og så er det opp til beboere og de som bruker lesekioskene å ta med seg en bok hjem og sette fra seg en annen bok som andre kan få glede av, sier Røgler.

Powered by Labrador CMS