MARTINE KOLSTAD: I denne ukens portrett møter vi freelance- journalist og fotografen Martine. <br>Foto: 300101
MARTINE KOLSTAD: I denne ukens portrett møter vi freelance- journalist og fotografen Martine.
Foto: 300101

Gamle Oslo i mitt hjerte

Freelancer Martine Kolstad elsker å bo i Gamle Oslo. Hun elsker mangfoldet og inspirasjonen hun kan suge til seg her, men legger ikke skjul på savnet av hjembyen Sandefjord.

Publisert Sist oppdatert

–Bor du i Gamle Oslo?

Spør Martine Kolstad. ­

–Nei

– Dumt, du går glipp av mye.

Liv og varme

Sandefjording, journalist og med foto i sitt hjerte er Martine Kolstad (25) takknemlig for å bo i gamlebyen. Ikke bare var det de rimeligere leieprisene som trakk henne hit, men det var også folkene.

– Jeg bodde tidligere på Frogner, det var fint der, men jeg følte meg kanskje aldri helt hjemme. Gikk du bort på kafeen på hjørnet, var det ingen som hilste, eller tok seg tid til å slå av en prat. Veldig overfladisk og upersonlig. Det er klart mange som foretrekker det, men i Gamle Oslo er det så mye liv og varme.

For det er kanskje nettopp det folk søker I bydel Gamle Oslo, der bor det ca. 50 000 beboere. Men grunnet stor utbygging i Bjørvika, vil det ifølge Oslo Kommune forventes at i løpet av de neste fem årene, skal bydel Gamle Oslo bli den største bydelen i Oslo kommune, forbi Nordre Aker.

25 åringene følger opp med å skryte mer av bydelen i sitt hjerte

– Man kan velge å rusle gjennom Barcode eller Grønland til sentrum. Det er to forskjellige verdener. Følger du Akerselva så er du på Løkka. Også har man bademuligheter på Sørenga - og skog og grønt på Ekeberg. Det eneste jeg har å kommentere, er anleggsarbeidet. Men det blir jo veldig fint når det er ferdig, og det reflekterer jo bare at flere ser det samme potensialet i Gamle Oslo som meg.

Et lite stykke Sandefjord

Kolstad, som er oppvokst i Sandefjord, vet å sette pris på mulighetene som ligger i å kunne rusle bort på hjørnet og spise noe digg. Savnet av tilhørigheten i fødebyen, er det som gir henne gleden av å bo i gamlebyen. Det føles som hjemme.

– i Sandefjord møter du kjentfolk som regel hvert hjørnet du krysser, i likhet med Gamle Oslo. Etter å ha bodd her i to år allerede, møter man alle typer folk. Familier, unge og turister. Det høres jo klisje ut, men det gir meg et utrolig mye større kunstneriske utfoldelse, fremfor andre steder der flesteparten er like.

I følge SSB er Bydel Gamle Oslo blant bydelene med mest innvandrerbakgrunn. Martine har et klart budskap til skeptikerne.

– Tørr å utforsk deg selv i møte med andre kulturer, sett deg på den kafeen du ellers ikke ville ha gått på. Ta det inn og er du heldig - finner du kanskje byens aller beste mat.