MUNCHMUSEET: Den nye utstillingen på Munchmuseet heter EXIT!. FOTO: 300086

Utstillingen EXIT! er Munch-museets siste farvel til Tøyen

TØYEN: Midt på 1950-tallet ble det bestemt at Munchmuseet skulle bygges øst i byen, på Tøyen. Siden den gang har bygget huset flere populære utstillinger og dramatiske hendelser. Nå skal Munchmuseet flytte ned til Bjørvika. I den anledning feirer museet med utstillingen «EXIT!». En siste hyllest til Edvard Munchs verker og museets historie i Gamle Oslo.

Publisert

Edvard Munch døde, etter kort tids sykdom, i 1944. Han døde i sin villa på Ekely i Oslo. Fire år tidligere hadde han testamentert alle sine etterlatte kunstverk til Oslo kommune, slik at de ble ivaretatt. Kunstverkene bestod av 1100 malerier, 18200 grafiske blad, 6800 tegninger og akvareller, samt 13 skulpturer. I 1946 slo Oslo kommune endelig fast at det skulle bygges et eget Munchmuseum. Spørsmålet var, hvor skulle det ligge? Svaret ble Tøyen.

Lambda

Hundre år etter Munchs død, i 1963, åpnet omsider museet på Tøyen, tegnet av Einar Myklebust og Gunnar Fougner. Det var etter tidens standard et svært moderne bygg. Etter over 50 år på Tøyen ble det i 2014 vedtatt å flytte museet ned til Bjørvika. Resultatet ble, etter mye oppstyr, bygget Lambda som snart står ferdigstilt. Gamle Oslo fikk i gjengjeld det mye omtalte Tøyenløftet, som skulle bedre levekårene til folket på Tøyen. Begrunnelsen for denne flyttingen er at museet får stadig flere besøkende, og at det er et utbredt ønske om å vise mer av Munchs kunstverker under ett. Dagens Munchmuseum har vokst ut av sine nåværende lokaler. På Bjørvika kommer kunsten til å bli utstilt i over 13 etasjer fra og med våren 2020. Med andre ord vil det bli mer en god nok plass til alle artiklene. Det nye museet vil bli et av verdens største museer tilegnet kun én kunstner. Digital kommunikasjonsrådgiver ved museet, Maren Lindeberg synes det blir flott med et nytt Munchmuseum.

– I det nye bygget kan vi vise mer av Munch enn noen gang, i et av de største museene i verden viet en enkeltkunstner. I det nye museet vil publikum til enhver tid kunne oppleve høydepunktene i Munchs kunstnerskap, parallelt med skiftende utstillinger med andre kunstnere. Den nye bygningen byr på kunst, kultur og matopplevelser i 13. etasjer, og toppes av en av Oslo vakreste utsikter. Slik skal det nye museet styrke og posisjonere seg som et av verdens ledende kulturreisemål, og inspirere alle til å komme tett på Munchs kunst, sier hun.

SNART SLUTT: En flott «EXIT!» for Munchmuseet etter nesten 50 år på Tøyen. FOTO: 300086


En verdig «EXIT!»

I disse dager holder Munchmuseet sin siste store utstilling i lokalene på Tøyen. Utstillingen heter «EXIT!», og er en feiring av museet som kunst- og kulturinstitusjon. Lindeberg forklarer at utstillingen både er en selvbiografi og en avskjed. En serie øyeblikk fra Munchmuseets historie på Tøyen i årene fra 1963 til 2019.

– Den handler om byens visjon om å skape et enmannsmuseum i verdensklasse, om dragkamp mellom østkant og vestkant, etterkrigstid, politisk hestehandel, utro tjenere og brutale ran. Og om en kommunal institusjon som i mange tiår slet med dårlig økonomi, men som i 1991 dro i land Norgeshistoriens største kulturelle sponsoravtale, forklarer hun.

Utstillingen er en reise og oversikt over Munchmuseets virksomhet på Tøyen. Kunstverkene Madonna og Skrik har en sentral rolle i utstillingen. Et helt rom i museet er viet til det såkalte Munch-ranet. Det dramatiske, væpnede tyveriet av Skrik og Madonna i 2004. Vi får også se og lære om Munchs liv, vakthunden Ivan og forskjellige kulturaktiviteter som har foregått på museet. Det er tydelig at museet har spilt en sentral, kulturell rolle i bydelen, spesielt for den yngre generasjon. Det er også mye fokus på det viktige forsknings-og konserveringsarbeidet som blir gjort med Munchs mange verker. Det er tilsynelatende ikke en lett jobb, når Munch selv eksponerte sine verk for vær og vind, og kriminelle kunsttyver herjer.

Nytt lokale for teateret?
Det ryktes at det er Nationaltheatret som skal ta over museets gamle lokaler når de flytter ned til Bjørvika. Dermed mister kanskje ikke Tøyen den viktige kulturen. Lindeberg har også hørt ryktene, men bekrefter ingenting.

– Det ryktes vel om Nationaltheatret, men det er vel enda ikke helt bestemt, sier hun.

Powered by Labrador CMS