KRAKABØLA: Markedet finner sted i Gamlebyen, og setter fokus på historie og en miljøvennlig handel. <br>FOTO: 300057
KRAKABØLA: Markedet finner sted i Gamlebyen, og setter fokus på historie og en miljøvennlig handel.
FOTO: 300057

Miljø i fokus på Krakabøla

Etter stor suksess i fjor, arrangeres Krakabøla marked igjen i år. Markedet byr på gjenbruk, musikk, mat og lokal historie for store og små.

Publisert

Hver lørdag i sommerhalvåret finner du Krakabøla marked i Gamlebyen i Oslo. Det fargerike og miljøvennlige markedet byr på håndlagde varer som klær og smykker, i tillegg til konserter og aktiviteter for barn og voksne.

Samlingspunkt på 1800-tallet

Krakabøla marked går langt tilbake i tid. For omtrent 1000 år siden startet Oslos første marked opp i Gamlebyen. Det ble brukt som et samlingspunkt for borgerne i Oslo, til tross for at det ble flyttet fra sted til sted opptil flere ganger. Etter flere gode år for markedet, ble det stengt på slutten av 1800-tallet, på grunn av klager fra borgerskapet. Markedet hadde nemlig skapt mye liv i byen, og flere borgere mislikte dette. På denne tiden holdt markedet til på Stortorvet i Oslo.

Tilbake i Gamlebyen

I dag er markedet tilbake. Denne gangen der det hele startet, nemlig i Gamlebyen. Arrangørene bak Krakabøla marked mente det var på høy tid å åpne igjen, og vil trekke til seg gjester som er interessert i gjenbruk, kultur og historie. Markedet skal gi en følelse av det litt «gammeldagse» og sette fokus på det sosiale, kulturelle og kreative. Krakabøla gir små bedrifter muligheten til å selge produktene sine på markedet, hvor de kan komme å sette opp egne boder og stands.

Lokalt innhold

For Krakabøla marked er det viktig å tilby gjestene lokalt og kreativt innhold.

– Krakabøla marked vil involvere lokalbefolkningen, og gi de muligheten til å skape noe i sitt eget lokalmiljø, sier arrangør og en av ildsjelene bak markedet, Aalto Braveboy. Han mente det var på tide å sette opp markedet på nytt, for første gang i fjor sommer.

– Vi følte det var på høy tid å få et marked med noe av spenningen og det eksotiske ved et litt utradisjonelt marked, sier Braveboy. Krakabøla marked skal være innovativt, og vil fokusere på det lokale fra Gamlebyen i Oslo, med et preg av historie og kultur. Braveboy har lenge jobbet for at Gamlebyen skal utvikles til en kulturarena for beboerne.

– Vi vil tilby gjestene muligheten til å være kreative, og samtidig involvere og aktivisere seg selv, familie, venner og naboer, sier han.

Miljøvennlig handel i fokus

Miljøet settes i fokus, og bak de sjarmerende bodene kan gjestene kjøpe produkter som organiske, hjemmelagde såper, håndlagde smykker, handlenett og hjemmestrikkede barneklær. Besøkende oppfordres til å ta med egne handlenett, poser og beholdere hjemmefra til mat og drikke, for å unngå unødvendig bruk av plast og søppel. Markedet vil ikke bidra til kjøpepress blant besøkende, og vil heller tilby avslappet stemning rundt handlekulturen.

SALGSBODER: Besøkende kan kjøpe håndlagde smykker, lommebøker og organiske såper. <br>FOTO: 300057
SALGSBODER: Besøkende kan kjøpe håndlagde smykker, lommebøker og organiske såper.
FOTO: 300057

Markedet er ikke av det største slaget, men byr på flere spennende boder til sine besøkende. Her kommer det mennesker fra hele byen, både barn og voksne. Krakabøla marked bærer preg av det «hjemmelagde», og i bodene står det imøtekommende mennesker som med glede tar i mot nye kunder. Hver lørdag settes bodene opp på ny, i tillegg til ulike konserter og aktiviteter for barna.

Krakabøla marked finner sted hver lørdag fra mai til september i Gamlebyen.