Delicatessen Grünerløkka er den første av sitt slag i Oslo.

Grunerløkkas 20 år med tapas delikatesse

Delicatessen Grünerløkka har vært åpen siden 199 og er 20 år i år. Den har utviklet seg til å bli en anerkjent restaurant i Oslo, selve Delicatessen har 2 tapasrestauranter i Oslo. På Aker Brygge og Majorstuen.

Publisert Sist oppdatert

Historien bak Delicatessen

Delicatessen Grünerløkka åpnet som nevnt i 1999. Det startet ikke som en tapas restaurant med det første. Da de åpnet var det pizzaovner og et helt annet konsept. Men med tid og nye eiere har den blitt den anerkjente tapasrestauranten som der er kjent som i dag forteller Linda Helander (28) som er restaurantsjef på Delicatessen Grünerløkka. Delicatessen Grünerløkka er den eldste tapas restauranten i Oslo. Nå i 2019 er det 31 tapas restauranter her i Oslo.

Men hva er det som er suksessen bak denne restaurant kjeden? Helander mener det kan være noe med plass og lokalet som Delicatessen på Grünerløkka har. – Det er en ganske intim restaurant, at man kan føle seg hjemme her uansett om man er på jobb eller er der som gjest. Og at selvfølgelig at kvaliteten på maten er bra.

Som sagt har Delicatessen 3 restauranter i Oslo, de åpnet nettopp en ny i Fredrikstad. Så etter 20 år har den blitt utviklet til et sterkt konsept her på Østlandet.

Restaurantbransjen

Er ikke et veldig enkelt yrke. Det er mye arbeid og tid som går til jobb når man har ansvar for en hel restaurant. Men Helander mener det ikke er så vanskelig så det kan høres ut. Hun har ansvaret for at det er nok folk på jobb hver eneste dag i måneden. Bestiller nye varer, alt fra vin og servietter. Hun har også ansvaret for å sette nye menyer. Hun kaller seg som en slags vaktmester som må vedlikeholde alle små detaljer for at restauranten skal gå rundt. Men det kommer også utfordringer med jobben som ikke alltid er like gøy. – Noe av det vanskeligste må være at alle her vil jo under samme tak, det jeg mener er at folk vil jobbe. Det er alt fra servitører, bartendere, kokker og oppvaskhjelp som jobber i en restaurant. Og det å gjøre alle fornøyde til enhver tid er ikke alltid like lett ifølge Helander. – Det handler om arbeidstid og andre problemer som skulle dukke opp, som jeg må håndtere.

Det er veldig variert arbeidstid i denne bransjen. En restaurant har åpent fra morgningen til sent på kveld. Så arbeidstidene varierer voldsomt.

Atmosfæren i restauranten er intim og koselig. Foto: Tillatelse fra Delicatessen

Men det å drive en suksessfull restaurant er ikke noe alle kan gjøre, det å drive en restaurant t renger du motivasjon og lidenskap. Helander syns det var et vanskelig spørsmål, men kommer med et svar etter en tenkepause. – Jeg vil si det handler veldig mye om hvordan vi mottar kundene på. Og at maten er veldig veldig bra. Har man også et personal som gjestene ikke liker vil de da mest sannsynlig ikke komme tilbake. Hun legger veldig mye vekt på personalet og kvaliteten generelt i restauranten. Er ikke maten god nok, så vil det ikke hjelpe med god service eller vice versa. Det er en kombinasjon mellom mat og service. – Men en ting som jeg syns er utrolig viktig er at personalet har det bra og syns det er gøy på jobb, og jobber hardt for at gjestene skal ha en bra opplevelse og vil komme tilbake.

Høysesong i sommer

Sommeren er uten tvil høysesong for restauranter her i Oslo. Gatene fylle opp med turister og lokale som er ute for å nyte sole. Men konkurransen er beinhard her i Oslo. Grünerløkka er fullt opp med barer og restauranter. Så hva må restaurantene gjøre for å skille seg ut ifra de andre? Der har Delicatessen Grünerløkka en fordel over de andre mener Helander. Hun forklarer at denne restauranten har vært der i 20 år, og er anerkjent her i Oslo. Så de trenger ikke å markedsføre seg så veldig for å tiltrekke kundene om sommeren. Konseptet, ryktet og lokasjonen er det som skal til får å få en suksessfull sommer. – Sommeren er høysesong for oss. Da sitter folk utenfor og drikker sangria, det blir jo nesten som Spania i Oslo. Og det tror jeg folk setter pris på.

Helander kan også fortelle at det er turister som er målgruppen om sommeren. Men allikevel ikke må glemme de lokale heller.

Fremtiden er lys

Helander er ikke pessimistisk angående fremtiden til restauranten. – Vi skal i alle fall ha åpent i 20 år til. Neste steg for dem er å tiltrekke flere kunder på dagtid. Det kan være litt lite folk som kommer innom på dagen for å spise tapas. Og det er neste utfordring til Delicatessen Grünerløkka. Hvordan de skal få det til er enda under diskusjon, men hun er klar på at det skal de få til.

Powered by Labrador CMS