NMH: Steinar Granmo Nilsen er hornist og førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole. FOTO: Hedwig Bøe

Hammerklaver får nytt liv

Instrumentet har i mange år støvet ned på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. Nå børstes støvet av tangentene.

Publisert Sist oppdatert

Det sjeldne Ernst Irmler klaveret er over 150 år gammelt og et uvanlig funn.

– Vi ønsket å finne et tidsriktig instrument, forteller Steinar Granmo Nilsen, hornist og lærer ved Norges Musikkhøgskole. Han og en kollega fra NMH skal i sommer gjøre en innspilling av 1850-tallsmusikk og ønsker instrumenter med riktig klangbilde.

Nilsen forklarer at på grunn av instrumentets hurtige utvikling på 1800-tallet, er det ikke lett å finne det riktige instrumentet. Heldigvis hadde Slottsfjellsmuseet et stående.

Perler for svin

Hammerklaveret på museet er opprinnelig fra rundt 1850 og har trolig vært privateid frem til det ble solgt til museet, forteller konservator ved Slottsfjellsmuseet Cecilia Gustavsen. Klaveret ble kjøpt med det formål å benytte det til diverse arrangementer ved museet.

– Det er som perler for svin at et slikt sjeldent instrument skal støve ned på et museum, sier Gustavsson. Hun er veldig fornøyd med at hammerklaveret endelig vil bli brukt til sin hensikt istedenfor å fungere som kafébord i museets lokaler.

Sjelden oppgave

RESTAURERES: Treverket rundt stemmeskruene blir slitt og skruene blir løse. Nye stemmeskruer må på plass.
FOTO: Hedwig Bøe

– Det er en spennende oppgave, sier Sigmund Berg fra Andebu, som har fått i oppgave å restaurere klaveret. Han er en av omlag femti kvalifiserte pianostemmere i Norge, og en av ytterligere få som også restaurerer pianoer.

Hammerklaveret er i dårlig stand og trenger omfattende restaurering for at det skal lyde slik det ville på 1850-tallet. Blant annet må mekanikken inni instrumentet fikses, og stemmeskruer og strenger må byttes ut.

– Målet er å beholde så mye som mulig av det originale materialet, men det er like viktig å få et instrument som fungerer, påpeker Berg.

HAVANA: På NMH er hammerklaverene oppbevart i et luftregulert rom. Dette får rommet til å føles tropisk og er derfor kalt Havana.
FOTO: Hedwig Bøe

I første omgang vil hammerklaveret havne i privat eie hos Steinar Granmo Nilsen, som ønsker å donere det til Norges Musikkhøgskole når innspillingsprosjektet er over, og høgskolen har plass og midler til å oppbevare det.

Høgskolen har en samling hammerklaverer fra før av, som til vanlig blir oppbevart i et luftregulert rom i høgskolens lokaler, men har for øyeblikket ikke plass til et til.

Powered by Labrador CMS