Triksetrening: Med positiv forsterkning og samtykkebasert trening har Line lært Elayah mange triks, her viser hun frem «gi fot».
Triksetrening: Med positiv forsterkning og samtykkebasert trening har Line lært Elayah mange triks, her viser hun frem «gi fot».

Line vil ha endring i hestemiljøet

Line Ulrikke Rove (27) fra Larvik har holdt på med hest nesten hele livet, men har alltid følt at noe ikke har vært som det skal. Nå driver hun en Instagramkonto som hun håper kan forandre måten vi trener og forholder oss til hestene våre på.

Publisert Sist oppdatert

Line henter den enøyde araberhesten Elayah ut av den største innhegningen på stallen. Hun forklarer meg hvilke forandringer hun har gjort i eget hestehold de siste årene, og hva denne ukjente treningsmetoden egentlig går ut på.

­ – Vanlig hestetrening er basert mye på dominansteori. Det vil si at man alltid må være sjef, ikke la hesten bestemme og generelt bruke mye tvang og makt. Forskning har i senere tid vist at dominansteori ikke er gjeldene for noen dyr, som også er grunnen til at hundetrenere sluttet med det for lenge siden. Derfor har jeg de siste to årene valgt å gå helt bort fra den type treningsform, og gått over til noe som heter samtykkebasert trening. Den metoden går ut på at man ikke skal bruke makt i det hele tatt, sier Line.

Overdreven bruk av makt

Line forteller meg at hun har lært Elayah å si ifra om ting hun ikke liker, eller ikke er klar for. Dersom Line vil sale opp og ri en tur, får hesten lov å bestemme om den vil være med på det eller ikke. Måten hun har lært Elayah dette på er med hjelp av klikkertrening, eller positiv forsterkning som det heter på fagspråket.

Line begynte på rideskole som seksåring, og har alltid følt at det har vært overdreven bruk av makt mot hestene.

– Forandringen i mitt hestehold skjedde veldig gradvis. Jeg har alltid følt at bruken av makt har vært feil, men det er først nå i voksen alder jeg har begynt å gjøre noe med det. Jeg ble på et tidspunkt veldig interessert i forskning rundt dyrehold, og jo mer kunnskap jeg fikk, jo mer feil føltes treningen jeg var opplært i, forteller Line.

Hun begynte dermed å sjekke ut nye treningsmetoder, og endte til slutt opp med forskningsbasert og samtykkebasert trening, lignende det man gjør med hunder.

Heste-influenser på Instagram

Da Line valgte å endre kurs med hesten sin, begynte hun også å legge ut innlegg på Instagramkontoen sin, Liinesfreeriding, med informasjon om treningsmetodene, og progresjonen hun så. Det er få hestetrenere i Norge som trener på denne måten, så interessen for Lines instagramposter ble fort stor. Nå har hun litt over 3000 følgere, og er den største kontoen i Norge som driver med samtykkebasert hestetrening.

– Det er mye interesse for denne typen hestetrening i utlandet, og det begynner også heldigvis å komme seg i Norge. Jeg får ukentlig meldinger av hesteeiere som ønsker tips og råd. Jeg håper at jeg med Instagrammen kan hjelpe andre å se at det finnes metoder å trene hestene på som er mildere enn det vi er vant til. Hvis jeg kan hjelpe én hest til å leve et mer naturlig og mindre stresset liv, så er jeg veldig fornøyd med det.

Heste-influenser: Line og den enøyde araberen Elayah er kjente fjes for hesteinteresserte folk på Instagram.
Heste-influenser: Line og den enøyde araberen Elayah er kjente fjes for hesteinteresserte folk på Instagram.

Det er ikke bare treningen av hestene Line vil til livs i hestemiljøet. Hun håper at fler etter hvert begynner å se fordelene med et mer naturlig hestehold generelt. Hester som er ute i store havner hele døgnet, istedenfor å stå i små innhegninger hele dagen og i stall på natten. Hun ønsker også at konkurranseregler i de tradisjonelle hestesportene blir endret slik at man kan bruke mer humane metoder dersom man ønsker å satse.

– Jeg tror vi vil få færre stressa hester, færre farlige situasjoner og generelt mer positive og glade hester dersom flere begynner å trene med samtykkebasert trening. Jeg tror det vil være vinn-vinn for alle parter, avslutter Line.