Torgny Hasås poserer stolt foran det gamle klubbhuset. Foto: Ole Martin Søyland
Torgny Hasås poserer stolt foran det gamle klubbhuset. Foto: Ole Martin Søyland

Kampen som varte i 20 år

Etter en 20 års kamp fikk endelig Torgny Hasås forslaget om en flerbrukshall på Grünerløkka igjennom. Etter en berg og dalbane av en reise skal hallen stå klar rundt 2022.

Publisert Sist oppdatert

Kampen som varte i 20 år

Høsten 1999 bestemte Torgny Hasås som den gangen satt i styret i Grüner IL seg for å sette seg ned i en gruppe, og diskutere mulighetene rundt en flerbrukshall på Grünerløkka. Dælenenga som er et av de mest historiske idrettsanleggene her i til lands har alltid manglet en ting for å være komplett. Og det har Hasås kjempet i 20 år for å få til. 31.12.1999 sendte han inn brevet til kommunen om forslaget til en flerbrukshall på Løkka. Og endelig i 2019 ble det godkjent.

Det har vært en kamp som har bydd på mange diskusjoner. Det største problemet har vært å plassere denne hallen. Skulle de rive barnehagen, plasser den under banen, eller på toppen av Grünerhallen. Alle forslagene ble forkastet og da sto de igjen med en mulighet. En veldig kontroversiell mulighet for å si det sånn. Nemlig det å rive det ikoniske klubbhuset på Dælenenga. Klubbhuset ble bygget i 1926 og nærmer seg sin 100års bursdag. Men den dagen vil bygningen aldri få oppleve. Det ble bestemt at eneste mulighet var å rive klubbhuset, noe Hasås syns er litt vemodig, men når det til slutt ble eneste mulighet så er det verdt det slår han fast. Hasås er ikke veldig begeistret ovenfor Høyre politikerne i kommunen. Mener de ikke har gjort jobben sin bra nok. – Det har vært flere tomter i områdene rundt Dælenenga, som det har vært mulig å bygge en flott idrettshall. Men i stedet for å være en aktiv kommune der de kjøper tomter til folket, har de hatt mer interesse i å selge unna. Og det har vi fått lide av, forteller Hasås.

Fredning eller ikke

Byantikvaren var en av dem som var imot å rive det historiske bygget. Det har vært en lang politisk dra kamp om det skulle rives eller ikke. Hasås nevner to viktige politikere som har støttet ham gjennom denne kampen. Jarl Alnæs (Venstre) og Ola Elvestuen (Venstre) har vært viktige støttespillere konstaterer han. Jarl Alnæs kjempet for å få in en flerbrukshall på Løkka inn i programmet til Oslo Venstre. Elvestuen som er miljøvernminister ble da bundet til vedtaket, og støttet dette.

– Dette er en kommunal tomt. Det er kommunen som må bygge dette, det er jo ikke Grüner IL som kommer til å eie hallen. Så det var jo å påvirke politikere og jobbe politisk for dette.

Her bor det over 30 000, det er også fire store skoler 400m fra Dælenenga. Det har ikke vært tvil i at Dælenenga trenger en idrettshall som kan gi mer tilbud til barn og unge mener Hasås. Og når den eneste løsningen ble til å rive klubbhuset nølte han ikke et sekund for å få frem det forslaget.

Det vil bety så mye for kroppsøvingen og for kickboksingen, brytingen og boksingen. De vil få en fast plass å trene på, og gi et bedre og større tilbud for barn og unge ifølge Daimi Akin (45) sportslig leder i Fighter Kickboxing.

Hasås forteller også om historien bak Dælenenga, om arbeideridretten her i Norge. Dælenenga var hjemmebanen for arbeiderenes idrettsforbund før krigen, og det er nettopp det mange som er imot rivningen trekker frem som sitt sterkeste argument. Byantikvaren og riksantikvaren mener dette bygget er bevaringsverdig på grunn av historien bygget har. Hasås sier han har veldig stor respekt for idealene arbeideridretten står for.

­– "Det å bygge nytt og moderne idrettshall for alle, er å videreføre ånden fra arbeideridretten."

Ikke alene, en organisasjon

På spørsmålet om han gjorde dette alene, var det en bestemt Hasås som svarte at det gjorde han slett ikke. Det var mer tilfeldig at det var han som ble frontfigur sier en ydmyk Hasås. – Jeg er med i en organisasjon så jeg har folk bak meg. Her er det tre idrettslag som har støttet meg fullt ut. Boksing, bryting, og kickboksing. Og i tillegg til Grüner Fotball, så de har vært veldig gode støttespillere. Kickboksingen som er Fighter Kickboxing, og Sportsklubben 09 som er bryting og boksing. Og som nevnt politikerne som har vært med i kampen om en flerbrukshall.

Akin kan fortelle at de stilte opp fra første stund denne kampen startet. – Vi har tatt del i alle agendaer og møter som det har blitt diskutert mulighetene om en flerbrukshall sammen med brytingen, SP 09 Boksing og Grüner IF.

Unge og ungdom er målgruppen

Hasås sier bestemt at det er for de unge han har kjempet for i 20 år. At de skal få en bra idrettshall som kan gi bedre og nye tilbud til å drive med fysisk aktivitet. Men når kan hallen brukes er neste spørsmål. Hasås estimerer at hallen kan brukes rundt 2021 eller 2022. 2019 blir brukt til prosjektering, og rivningen starter i 2020. Så det ikoniske klubbhuset vil da få en levealder på 94 år. Men det kan trøstes med at barn og unge vil få en bra idrettshall som vil være for alle.