Gottebiten på Nordby senteret. ( 3.desember 2019) Foto: kanididatnr. 300044
Gottebiten på Nordby senteret. ( 3.desember 2019) Foto: kanididatnr. 300044

Lur på ¨harrytur¨!

De siste årene har nordmenn dratt i ukene før jul for å handle inn ribbe, surkål, godteri og snus . Men hva er det egentlig som lønner seg å kjøpe i Sverige?

Det ultimate kjøp

Året rundt drar nordmenn til Sverige for å handle mat, og når julen kommer er det rekord mange som drar på ¨harrytur¨. Det myldrer av nordmenn i matbutikkene allerede tidlig i desember.

Med positiv kronekurs, og generelt mye billigere matvarepriser enn i Norge, kan det være mye å spare på en tur.

Men enkelte varer er betydelige mye mer lønnsomme enn andre. De varene man sparer mest på er bacon, skinkestek, karbonadedeig og poteter. Disse varene er det som regel stor bruk for i julen, når man skal be inn til selskap, derfor er ”harryturen” spesielt gunstig i julen når det går ekstra mye av denne type mat.

Dagligleder på Maximat, forteller at det er størst pågang før jul samt påske og sommer. Det blir mange svenske ribber på norske julmiddager , sier han.

Erlend Lillesund (20) kjøper snus. FOTO: Kanididatnr. 300044
Erlend Lillesund (20) kjøper snus. FOTO: Kanididatnr. 300044

Mangel på snus i Norge

I den siste perioden har det også vært mangel på snus i Norge, og det er mye snakk om at de ønsker å utelukke enkelte typer fra markedet. Derfor er det også større pågang enn normalt på kjøp av snus i Sverige.

I Sverige er det ikke bare ett større marked for snus, men det er også over halvparten av prisen av det, det er i Norge.

Erlend Lillesund var en aktiv snuser tidligere. Nå har han sluttet, men kjøper med til broren sin.Han sier at det er 60kr billigere i Sverige enn i Norge, dette er en såpass stor forskjell at det er verdt å ta en tur en gang i måneden.

Marleen Mathisen har aldri vært på harrytur tidligere, men nå må hun dra for å få tak i den snustypen hun pleier å bruke

-Det er mye lengre kø i snus-butikken enn vanlig, sier Erlend.

Marleen er også overrasket over hvor mange som har dratt ned på en mandag for å handle inn snus.