INGENSTEDS: Fredag den 23. november ble Bestis arrangert på den nedlagte tekstilfabrikken Indigo, og er en del av ombruksuka i Oslo.
FOTO: Vincent Santos

Bærekraftig Friday

Bergans, Esmod og Tise går mot Black Friday og bruk- og kast-samfunnet. Sammen viser de hvordan nye klær av gamle plagg.

Publisert Sist oppdatert

«Black Friday» er en årlig handledag med en rekke tilbud. De utallige tilbudene gjør det mulig å spare en pen slant med penger på det man trenger, men også bruke penger på det man ikke trenger. Dagen har blitt en årlig tradisjon for mange.

Et tilrop mot Black Friday

KVALITET OVER KVANITET: Bestis ønsker å kaste lys over vårt økende problem med bruk- og kastmentalitet. Modell: Maja Furnes.
FOTO: Vincent Santos

Fra da Black Friday ble introdusert i det norske markedet, har oppmerksomheten rundt bruk- og kast-samfunnet fått mer oppmerksomhet. Derfor inngikk moteskolen Esmod, Tise og turmerket Bergans, et samarbeid for å øke og utvide forståelsen av gjenbruk og redesign.

— Det har vært et stort fokus på dette salget (Black Friday) at det er på tide at noen sier ifra. Man sparer selvfølgelig penger, men dette uventet viser at det finnes andre måter å gjøre det på, sier blogger og Tise-representant Jenny Skavlan.

Miljøvennlig kolleksjon

Resultatet av samarbeidet var et arrangement hvor de stilte ut plaggene de 60 elevene fra Esmod hadde redesignet. Plaggene ble gitt av Bergans som fra før av har hatt fokus på bærekraft.

— Bergans har vært veldig flinke på miljøvennlige plagg, de slapp nylig deres mest miljøvennlige kolleksjon. Esmod bringer frem kreativiteten i redesign, og viser mulighetene med det, forteller Skavlan

En suksess

DEADLINE: Mona Blanchard, Esmod-elev, jobber med plagget før det skal selges på Tise.
FOTO: Vincent Santos

Til å være en dag fylt av tilbud var det mange som hadde tatt turen til Ingensteds. Baren serverte velkomstbobler og flere av de som møtte opp så gjennom plaggene til Esmod-elevene.

— Man vet aldri på forhånd om et slikt arrangement blir en suksess, men det var gøy å se at mange dukket opp å ikke var ute å shoppet på en slik dag som dette, forteller rektoren hos Esmod, Rakel Benjaminsen.

Et sidesprang

Det har vært mye fokus rundt Hennes & Mauritz og mange andre store aktører innenfor moteindustrien. «Fast fashion» har blitt omtalt som en av syndebukkene for globaloppvarming. På spørsmål om dette var fremtiden svarte Benjaminsen at hun ser på det som et sidesprang.

— Det er fint at så mange viser interesse, men det er nok ikke fremtiden for mote. Med mange andre store aktører som HM blir dette mer et sidesprang, avslutter Benjaminsen.

Powered by Labrador CMS