"Himmelens særpreg" av Ole Johan Aandal

Bygget som tidligere var et hospits, men endte som kunstatelier

Oslo Open arrangerte helgen 23 - 24.april flere kunstutstillinger over hele Oslo. St.Hanshaugen var intet unntak.

Publisert

Det er en deilig søndag på Alexander Kiellands plass. Sola står i fyr og flamme, og vi blir møtt med nytraktet kaffe ved inngangspartiet på Waldemar Thranes gate 70.

Bygget som tidligere både har vært hospits og asylmottak, består nå av flere kunstatelier. Her driver kunstnerne på med alt fra tekstil, malerier, keramikk, skulpturer, veving og digital kunst.

Og i dag står de med åpne dører for å vise fram.

Styrke Oslo-kunsten

Hele 400 kunstnere over hele Oslo kommune stiller ut kunsten sin denne varme, solfylte søndagen, åpent for publikum å se. Aldersgruppen til kunstnerne som deltar rangerer helt fra begynnelsen av tyveårene til skulptur-kunstneren Solveig på 94 år. Her finner man altså noe for enhver smak.

- Det er første gang en slik utstilling settes i gang over hele Oslo, så det er utrolig gøy, forteller Frida Rusnak, daglig leder for Oslo Open.

Målet med arrangementet er å gi kunst-interesserte muligheten til å komme i direkte kontakt med kunstnerne. Dette gjøres så lav-terskel som overhodet mulig, og det er derfor det holdes utstillinger i alle bydelene - helt fra Villa Romsli i øst til Montebello i vest. Denne april-helgen er hovedfokuset å bygge et uformelt fellesskap innenfor Oslo-kunsten.

Uviss framtid

Det er flere sponsorer som støtter både Oslo Open og arrangementet. Noen av dem er Botanisk hage møbelforretning, Goethe-instituttet og Norsk kulturfond. Uten de hadde kanskje ikke småbarnsfamilier, ungdom og godt voksne fått kikke nysgjerrig rundt i lokalene denne søndagen.

Hva som skjer med kunstatelierene i Waldemar Thranes gate 70 etter året er omme, forblir derimot uvisst.

- Kommunen er ikke helt sikre på hva de vil bruke bygget til, så det spørs om vi får fortsette å bli her, sier Rusnak.

Utenfor lokalet ønsker to blide jenter oss velkommen. Saiida Mohamud og Astrid Langseth jobber som frivillige på arrangementet, og deler ut en god kopp kaffe til alle som vil ha. Selv er de to kunstinteresserte videregående-elever, og bruker gjerne helgen sin på hjelpe til under arrangementet.

- Jeg studerer dans og Astrid går kunst, design og arkitektur på Edvard Munch videregående, så vi er jo glade i kunst og å uttrykke oss, forteller Mohamud.

Nede i caféen blir vi anbefalt av flere om å ta trappene helt til toppen av bygget. Ryktene sier at kunstner, Runa Sandnes, har malt hele atelieret sitt i regnbuens farger, og at det er verdt å ta en titt.

Endelig kommer vi oss til toppen, og blir slått av det fargerike rommet vi har hørt så mye om.

- Man har en idéverden man beveger seg i, og jeg ville at atelieret mitt skulle være fargerikt, forteller Sandnes.

Hun har hentet inspirasjon fra tredimensjonale og parallelle figurer, og har brukt hele fargepaletten fra A til Å for et personlig preg.

Ole John Aandal begynte bildetakingen 22.juli 2011, da han så røyken stige fra regjeringskvartalet fra leiligheten sin. Han fortsetter å knipse bilder hver kveld himmelen har et særpreg. Resultatet er den flotte, naturlige utstillingen på veggen.

Bildetakingen av himmelen var det tilfeldig at han fortsatte med, forteller han.

- Det er nok kanskje det kunst handler om. At du ikke nødvendigvis vet hvorfor, men at du bare gjør det, nevner Aandal.

Powered by Labrador CMS