Nærmer seg å bli ferdig, men stillaset er fremdeles på plass.  FOTO: Christian Brusevold
Nærmer seg å bli ferdig, men stillaset er fremdeles på plass. FOTO: Christian Brusevold

Frustrert huseier raser mot Nesodden kommune

Begynte planlegging av byggeprosjekt på Nesodden i 2010, søkte om byggetillatelse i 2013 og fikk ikke godkjennelse til å bygge før i 2014.

Publisert   Sist oppdatert

Det å skulle søke om å få byggetillatelse kan ta ganske lang tid, dette fikk Gry Andersen som bor på Nesodden erfare. Det ble levert en god søknad om å få byggetillatelse, men kommunene la frem at den skulle avslås. TMP utvalget (Teknikk-, miljø- og planutvalget) valgte å gå inn for at det skulle innvilges. De gikk imot rådmann og kommunen fordi de ikke hadde sagt noen særlige grunner til at den skulle avslås. TMP krevde at kommunen måtte se igjennom søknaden på nytt hvor de måtte godkjenne bygging og regulering. Det ble et enstemmig ja.

Nesten ni år etter planleggingen begynte er det fremdeles en byggeplass på innsiden av huset. Foto: Christian Brusevold
Nesten ni år etter planleggingen begynte er det fremdeles en byggeplass på innsiden av huset. Foto: Christian Brusevold

Lang og tung prosess

–Det tok sirka et år og en måned fra vi søkte til det ble politisk vedtatt av det organet som gir godkjenning, da var det stilt noen krav som måtte følges opp. F.eks. å ha en gjennomgang av gråvann og kloakk. Så det tok da sirka et halvt år til. Søknaden vår var laget av en arkitekt, så den var perfekt fordi den oppfylte alle krav. Vår erfaring av dette er det er en veldig tung og dyr prosess. Jeg synes det er under all kritikk at det skal ta så lang tid behandle en søknad som er så gjennomarbeidet. Våres vedkommende har det endt med veldig lang tid på bare planlegging, forteller Gry Andersen.

Skremmende lang ventetid

–Jeg synes det er skremmende at det skal ta så lang tid. Spesielt når det er en gjennomarbeidet søknad som er satt sammen av en arkitekt. Jeg synes de må bruke mye kortere tid på slike søknader. Hvis det skal ta over et år å få et ja, vil jeg anta at dette bidrar sterkt til at folk som skal bygge på huset sitt heller velger å bygge ulevelig istedenfor å begynne på denne lange og ikke minst dyre prosessen, sier en arkitekt fra Nesodden.

Fortjente å få bygge

I forkant av byggeprosjektet ble det sendt nabovarsler til alle naboene til Andersen. Samtlige av naboene signerte på nabovarsel og godkjente til bygging. Ingen av de hadde noe å utsette på byggingen. En av naboene sendte i tillegg sine lykkeønskninger til Andersens arkitekt.

Gry Andersen gleder seg til å bli ferdig med husbygging. Foto Christian Brusevold
Gry Andersen gleder seg til å bli ferdig med husbygging. Foto Christian Brusevold

–Jeg sendte en melding til arkitekten deres fordi jeg vet det er vanskelig å få bygge her, det har jeg selv erfaring med og jeg synes Gry fortjener å få drømmehuset. Gry og familien har gjort alt på den riktige måten i denne saken selv om det er det som tar lengst tid. Det er andre naboer i nærheten her som bygget på husene sine eller andre byggverk uten å sende ut noen nabovarsel. Av den grunn er jeg usikker på om de har gjort alt riktig gjennom byggeprosessen, men det har jo vist seg at det ikke tar like lang tid og er helt sikkert mye billigere. Kanskje det lønner seg å gjøre det på den måte, forteller en av de nærmeste naboene.

Barna vil har mer plass

Når Gry og mannen hennes begynte å planlegge husbyggingen i 2010 var en av hovedgrunnene at barna deres skulle få større soverom og plass, fordi det var noe de hadde ønsket seg. Spesielt deres 18 år gamle datter Thea Charlotte ønsket seg lenge større plass.

–For mange år siden når vi begynte å snakke om å bygge større hus gledet jeg meg til å få stort rom fordi det jeg har er lite. Jeg synes det er dumt at det fremdeles ikke er ferdig og frykter at jeg kanskje har flyttet ut før jeg får mitt nye rom. Når jeg tenker over det har vi faktisk holdt på med å bygge hus halvparten av mitt liv, det er ganske utrolig å tenke på, jeg hadde aldri trodde det skulle ta så lang tid. Jeg håper huset kan bli ferdig til sommeren. Det hadde vært helt fantastisk. Jeg er lei av å vente, sier Thea Charlotte.