ØVING: Redaktør Martine Næss Johansen går gjennom tekstene med forfatterne før innspilling.
ØVING: Redaktør Martine Næss Johansen går gjennom tekstene med forfatterne før innspilling.

Satser på skeive lydbøker

Redaktørene bak det skeive tidsskriftet MELK startet i 2018 opp Norges eneste skeive bokforlag, kalt LittMelk. Nå jobber de med ny satsning, nemlig lydbøker.

Publisert Sist oppdatert

Martine Næss Johansen er en av to redaktører i prosjektene og forteller at målet deres er å skape, formidle og fremme skeiv litteratur. Blant annet gir de ut flere tidsskrift i året. Fjorårets tema var homotilværelsen i ulike tiår, der de tok for seg ett tiår per utgave. Året startet med utgivelse av utgaven 60-tallet og i utgangen av 2019 var 90-tallet klar for salg. Johansen forteller at lydbøkene de nå spiller inn er en måte å knytte tidsskriftet og de skjønnlitterære satsningene deres sammen på.

– Dette er mulig på grunn av våre fantastiske forfattere som er med oss i studio i dag, sier Johansen.

MASKOT: Hunden Louie er med i studio og følger nøye med under forberedelsene.
MASKOT: Hunden Louie er med i studio og følger nøye med under forberedelsene.

Godt og blandet

Det er fire forfattere som har kommet til studio i Oslo for å lese inn bidrag fra ulike utgaver av MELK og LittMELK.

En av disse er Eirik Eikehaug som har skrevet en novelle om såkalt crusing. Gjennom et romantisk møte mellom to menn i ulike generasjoner skildrer han hvordan datingverden har utviklet og endret seg fra 90-tallet og videre inn på 2000-tallet. Han forteller at internett og datingapper er mye av grunnen til utviklingen. Novellen er skrevet til 90-tallsutgaven av tidsskriftet.

– Det er en fiktiv historie, men deler av historien har tatt utgangspunkt i faktiske hendelser og steder i England der crusing har vært veldig vanlig, forteller Eikehaug.

Forfatter Atle Håland har også skrevet en novelle til samme tisskriftsutgave. Novellen heter Å holde en blå sjøstjerne og skal også leses inn som lydbok. Dette er en kortere novelle og forfatteren forteller at det er en beskrivelse av hvordan det kan oppleves å gå fra å være ungdom til å skulle bli voksen.

TEKNISK ANSVARLIG: Kari Helene Bylstad styrer lydproduksjonen.
TEKNISK ANSVARLIG: Kari Helene Bylstad styrer lydproduksjonen.

Ønsker å vokse

– Vi ønsker å vokse enda mer, sier redaktør Johansen.

Hun forteller at de også vil lage animasjonsfilmer til noen av tekstene de nå spiller inn. Hun mener det er viktig å ha skeiv representasjon innenfor litteratur, og ønsker derfor å utvide til flere uttrykksformer som lyd og animasjoner.