FINLURLIGHETER I PARKEN: Anna Widéns kunst har skapt engasjement i Sofienbergparken.

Ny kunst til parken

Det har nylig dukket opp noen skapninger i Sofienbergparken på Grünerløkka: – det er viktig at publikum får mulighet til å tolke verket på sin måte, sier kunstneren.

Publisert

Midt i den folkekjære og populære byparken står det nå tre finurlige kreaturer av flettet pilkvist. De er lange, ganske mørke, og har nifse, men litt nostalgiske nebb.

SKUMLE: skapningene ser litt skumle ut, men publikum er likevel svært positive til den noe annerledes kunsten.

– De minner meg om masken til en heksedoktor, de i fra gamle dager, smiler Steffen Kvarn. Han er ofte innom parken i ukedagene, og forteller at han la merke til skulpturene første dagen de ble satt opp.

Kvarn forteller videre at skulpturene er en flott gest til parken, og at de gir et spennende uttrykk. Han har snakket med flere om den nyankomne kunsten, og har kun hørt folk gi skryt og ros.

– Jeg må innrømme at jeg skvatt litt første gangen jeg så dem, for på nattetider er de litt skumle. Men de er også spennende, og gir liv til parken, fortsetter han.

Kunst på reisefot

Det er Anna Widén fra Gran på Hadeland som er kunstneren bak skulpturene. Hun har laget skulpturer ute i ulike landskap siden 2005 - og er blant annet kunstneren bak "Incognita Natura", en skogs-inspirert utstilling som står på Oslo Sentralbanestasjon.

Nå er det derimot utsmykking av Sofienbergparken som sto for tur:

– De tre skulpturene er laget utendørs i min hage hjemme på Gran, kommenterer Widén. Hun har jobbet med skulpturene i all slags vær og temperaturer: alt i fra snø og hagl, til sol, regn og vind.

Widén forteller at hun er vant til å arbeide ute, og sier at hun liker når prosjektene hennes kan utvikles med inspirasjon fra arbeidsstedet, i tillegg til de fysiske omgivelsene.

Prosjektet var egentlig planlagt utført direkte på plass i Sofienbergparken gjennom mai måned, men grunnet koronaviruset ble produksjonen flyttet hjem til henne. Kunsten har altså vært på reisefot fra Gran til Oslo, og står nå pent plassert i sentrum av parken – til publikums store glede.

– Et gledelig tilskudd

Anna Thorsteinsen er en av mange som nyter utsikten av de tre pilkvist-skapningene. Hun roser kunstneren for kreativiteten, og ikke minst for hennes hendighet.

– Det er et godt stykke arbeid, og det ser veldig tidkrevende ut. Skapningene er morsomme, selv om jeg ikke vet helt riktig hva de er for noe, ler Thorsteinsen. Uansett er de et gledelig tilskudd til parken, legger hun til.

Kunstner Widén sier hun ikke hadde noe konkret idé om form eller innhold på forhånd. Hun begynte å lage høye, smale, reisverk, som etterhvert ble til figurer. Nebbene var det siste som kom på plass, forklarer hun.

Pest og karneval

Utstillingen, som nå pryder en av Grünerløkkas mange parker, heter imidlertid “Pest og karneval”. Widén forteller at tittelen på verket kom til henne midt i prosessen, som en slags oppsummering av mange tanker om onde og gode ting denne våren.

– Da jeg monterte i parken fikk jeg mange kommentarer på både innhold og referanser. Det ser jeg som et godt tegn på at skulpturene klarer å engasjere.

Både Kvarn og Thorsteinsen fantaserer om hva kunstutstillingen kan eller skal forestille. Selv sier Widén at hun ikke vil gi for mange forklaringer:

– det er viktig at publikum får mulighet til å tolke verket på sin måte.

Kvarn og Thorsteinsen stiller seg positive til dette, og håper publikum behandler reisverket med respekt og forsiktighet. Widén forteller at dersom verket unnslipper for mye mekanisk slitasje, kan det bli værende i parken over vinteren.

Powered by Labrador CMS