TAXFREE-KUTT: Fra januar 2020 skal en ikke lenger få byttet inn tobakk mot vin. FOTO: 300020
TAXFREE-KUTT: Fra januar 2020 skal en ikke lenger få byttet inn tobakk mot vin. FOTO: 300020

Polet tjener på ny taxfree-ordning

KUTTET: Arbeiderpartiet, KrF og resten av opposisjonen sørger for taxfree-kutt. Regelen om at tobakkskvoten kan byttes inn i mer vin forsvinner fra januar 2020.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 åpnet regjeringen kvoten for å kunne kjøpe to ekstra flasker vin dersom man ikke kjøpte tobakksvarer – sigaretter, rulletobakk eller snus. Forslaget om å reversere denne ordningen har nå flertall på Stortinget. Arbeiderpartiet kom i siste liten med et forslag om å reversere dagens taxfree ordning. Dette har nå fått flertall på Stortinget, til tross for at både Høyre, Frp og Venstre står på at dagens ordning, hvor vi kan bytte inn tobakkskvoten i tollfritt vin skal fortsette.

Misfornøyd

KrF-nestleder Olaug Bollestad mener dagens taxfree-ordning undergraver Vinmonopolet. «Vi reverserer endringen i tax-freekvoten om å veksle inn tobakk i alkohol, som i praksis har medført et betydelig økt taxfree-salg av alkohol på bekostning av Vinmonopolet,» skriver KrF i sitt budsjettfremlegg.

Nina Horten, butikksjef i Vinmonopolet Oslos Thereses gate er enig med Bollestad.

– Skal vi opprettholde, eller levere på det vi har fått i oppdrag å levere på, så skal vi være et monopol. Det er klart det vil være truende for Vinmonopolet dersom vi ikke skulle ha den største markedsandelen, sier Horten.

IKKE NØDVENDIGVIS BILLIGERE: Horten mener vin på taxfree oppleves som billigere, men i praksis er det ikke alltid slik - veldig ofte ikke. FOTO: 300020
IKKE NØDVENDIGVIS BILLIGERE: Horten mener vin på taxfree oppleves som billigere, men i praksis er det ikke alltid slik - veldig ofte ikke. FOTO: 300020

Det er mye handel som skjer utenfor Vinmonopolet. Både dagligvarehandler og taxfree er aktører som selger alkohol i dag. Til tross for dette er Horten usikker på om taxfree-kuttet vil gi Vinmonopolet store utslag - hvert fall ikke umiddelbart. Men at taxfree-kuttet er i Vinmonopolets favør er hun sikker på.

Ingen konkurrent

Vinmonopolet og Taxfree har levd side om side i flere tiår. At det når skal bli forandringer synes Kommunikasjonssjef i TRN (Travel Retail Norway AS), Håkon Dagestad er merkelig. Dagestad legger til at Taxfree ikke er en konkurrent med Vinmonopolet, men mot utlandet. Taxfree ordningen er til for at spesielt nordmenn skal handle vin i Norge fremfor i utlandet.

TRN står for rundt åtte prosent av alkoholomsetningen i Norge, og er en nedadgående vekst i salget. Likevel tror ikke Dagestad taxfree-kuttet vil forårsake store konsekvenser for selskapet.

– Med tanke på at dette er en byttekvote, kommer vi til selge litt mindre vin, og litt mer tobakk og derfor gå i null, konstaterer Dagestad.