Foto: Sagene Frivillighetssentral

Sagene frivillighetssentral tar grep for å bekjempe korona: - Mange stoler ikke på myndighetene og forstår ikke informasjonen, sier leder for frivillighetssentral

Det har vært mye smitte blant personer med innvandringsbakgrunn i Oslo - det fikk Sagene frivillighetssentral til å ta grep. Nå holder de foredrag om initiativet sitt.

Publisert

Eleni Maria Stene er administrativ leder på Sagene Frivillighetssentral. Hun forteller hvordan de ønsket å bidra i kampen mot viruset.

– Det var veldig høye smittetall i januar og vi hadde lyst til å jobbe lokalt og opp mot ulike innvandringsgrupper. Frivillige med ulik bakgrunn lagde plakater med råd på elleve ulike språk, sier Eleni Maria Stene.

Rådene er basert på myndighetenes og FHIs anbefalinger og råd. Rådene på de elleve språkene deles ut i brosjyrer, er printet til plakater og de har lagd en Facebook-gruppe hvor de deler videoer og informasjon på ulike språk.

Viktig med flere språk

Sagene Frivillighetssentral håpet innbyggerne ville bli mer bevisste på smittevernråd og anbefalinger om de aktivt fikk informasjon på sitt språk. Stene forteller om utfordringer som gjør at informasjon på flere språk er viktig for å nå frem.

– Det er ikke alle som er vant til å lese eller se norske nyheter. Mange stoler ikke på myndighetene og mange forstår ikke informasjonen som kommer, sier Stene.

Stene trekker frem at det er viktig å benytte seg av kompetansen man har tilgjengelig.

– En infokampanje kan jo veldig mange starte, men ikke så mange med innvandringsbakgrunn og kompetanse har blitt involvert i koronaarbeidet – dermed har vi mistet tid, og smitten har spredt seg i en del innvandrermiljøer og vi har gått glipp av kompetanse mange innvandrere sitter på, sier Stene.

Smittetallene går nå nedover, men for Sagene frivillighetssentral er det fortsatt viktig å få ut informasjon, i håp om at flere forstår at det lønner seg å ta vaksinen.

– Utfordringen er hvordan vi skal ta det videre. Vi ønsker nå at mange med innvandringsbakgrunn også skal ta vaksine og fortsette godt smittevern, sier Stene.

Sagene Frivillighetssentrals brosjyrer med informasjonen på ulike språk har de har blitt delt ut på stand ulike steder. De frivillige har også lagt brosjyren rundt omkring i postkasser i bydelen.

Stene gir de frivillige æren for det vellykkede initiativet.

– De frivillige har delt ut informasjonen ulike steder, som kjøpesentre og lagt i postkasser. Det har blitt jobbet mye med på kort tid, sier Stene.

Mye positivt

Katarzyna Szuster kommer fra polen og er en av de frivillige som har jobbet mye med dette initiativet siden februar. I polen arbeidet hun som sykepleier og for hun er dette prosjektet ekstra viktig.

– Mange polakker snakker ikke like godt norsk som meg, så mange polakker har ringt meg og spurt om ulike ting som karantene og koronatest fordi jeg kan lese informasjon på norsk. Så det er viktig at flere får informasjon på sitt språk, sier Katarzyna Szuster.

Katarzyna Szuster med brosjyrene de har produsert.

Szuster forteller at det ikke er alle som får med seg informasjon der mange andre får den.

– Mange er ikke så flinke på data, så de finner ikke informasjon der. De ser ikke på TV, lytter ikke til radioen og leser ikke aviser, så mange blir veldig glade når vi møter de med informasjon på sitt språk, sier Szuster.

Hun er en av de frivillige som har vært mye ute og delt ut informasjon og brosjyrer og selv har hun opplevd at det er ulike reaksjoner på initiativet.

– Mange blir veldig glade når de ser informasjon på sitt språk. Det er korte og konsise råd som er lette å huske og det setter mange pris på. Det er også noen som blir litt sure når vi snakker med de, men de fleste blir glade, sier Szuster.

Powered by Labrador CMS