INGEN PLAN(ET) B: Bannere og plakater med forskjellige slagord og tegninger om klimaet og planeten vår var å finne rundt omkring over hele demonstrasjonen. Foto: Betina Olafsen.

Sammen for et klimabudsjett

Torsdag 6. desember ble den siste av syv demonstrasjoner angående klimabudsjett holdt. Det har samlet seg folk utenfor Stortinget, som har demonstrert for en mer miljøvennlig fremtid og kutt av klimagassutslipp.

Publisert Sist oppdatert
SANG FOR AKTIVISTENE: Sanger og låtskriver Kaja Gunnufsen fra Ås mener at et arrangement som dette er viktig, og er glad for å kunne være med på å støtte det. Foto: Betina Olafsen.

En rekke velkjente miljøorganisasjoner har stått sammen foran Stortinget for ukentlige markeringer, og torsdag den 6. desember var den siste. Med appeller fra profilerte personligheter som blant annet Tore Storhaug fra Kristelig Folkeparti og Stefan Heggelund fra Høyre, samlet det seg mange mennesker for å høre på.

Miljøaktivist, artist og låtskriver Kaja Gunnufsen møtte også opp for å spille noen sanger og snakke ut til folkemengden, og mener selv at det er på høy tid at politikerne tar inn over seg hva slags utfordringer vi står overfor.

– Jeg blir både trist, frustrert og sint over at vi har en regjering som snakker i så store ord om «det grønne skiftet», men som når alt kommer til alt satser på det motsatte, sier Gunnufsen.

«Framtiden i våre hender»

Demonstrasjonene er arrangert av organisasjonen «Framtiden i våre hender», som er Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon, med over 30 000 medlemmer per dags dato. Organisasjonen har et fokus på global rettferdighet, økologisk balanse og en løsning på verdens fattigdomsproblemer, og jobber for et etisk forsvarlig- og miljøvennlig forbruk.

I forslaget til statsbudsjettet for 2019 kommer det frem at Norge kun kommer til å kutte 17,6 prosent av utslippene om det ikke gjøres noe mer med det, noe som er farlig lite, i følge organisasjonen. Disse markeringene som har holdt på helt fra oktober til desember, har gått ut på å samle klima- og miljøaktivister samt andre interesserte, for å vise politikerne at det er mange som bryr seg om dette temaet.

TA ANSVAR: Flere av plakatene inneholdt diverse fakta om klimautslipp for å informere folket som hadde samlet seg rundt Stortinget. Foto: Betina Olafsen.

Miljøvennlig fremtid

Miljøaktivist og leder for miljø- og utviklingsorganisasjonen «Spire» Hege Skarrud, mener at når vi velger «miljøvennlig», så føyer markedet seg etter. Hun sier at etter to måneder med pågangsmot i disse markeringene, viser vi at vi trenger mer for å kunne love en bærekraftig fremtid til oss selv og våre barn, og at det vi trenger er initiativ og tiltak.

– Allikevel så gir stater skatteletter eller andre goder til store næringslivsaktører som er med på å skape og opprettholde et system som graver opp mineraler fra lokalsamfunn sine jordbruksområder i den ene enden, og slipper ut klimagasser i den andre.

Powered by Labrador CMS