Fysisk aktivitet og riktig ernæring kan påvirke eksamensresultatene blant studenter

Vi har lenge visst hvor bra fysisk aktivitet og næringsrik mat er for kroppen vår. Likevel er hjernen det organet som påvirkes mest.

Published   Updated
Hippocampus, som er det senteret i hjernen vår som sannsynligvis påvirkes mest når vi beveger oss- styrer blant annet hukommelsen vår, og spiller en stor rolle for læring.
Hippocampus, som er det senteret i hjernen vår som sannsynligvis påvirkes mest når vi beveger oss- styrer blant annet hukommelsen vår, og spiller en stor rolle for læring.

For mange studenter byr desember på utallige timer på lesesalen, stress, press og raske løsninger. Dette fører til at mange nedprioriterer både fysisk og psykisk helse, samt tyr til raske løsninger i matveien. Da folkehelseinstituttet la frem SHoT-rapporten for 2018 viser det seg at så mye som 1 av 3 studenter sliter psykisk, hvor eksamensangst er noe som går igjen hos mange.

Mellomtittel

Fysisk aktivitet gir økt prestasjon Ole Petter Hjelle, utdannet lege, førstelektor i ved Høyskolen Kristiania og forfatter av boken «Sterk hjerne med aktiv kropp», bruker selv fysisk aktivitet og bevegelse før situasjoner hvor han må prestere. Han forteller at fysisk aktivitet er med på å bedre konsentrasjon og humør, gi økt hukommelse og oppmerksomhet, samt redusere risikoen for depresjon og angst. – I følge studier vil 15 minutter bevegelse før du skal prestere, betydelig reduserer nervøsitet. Dette er fordi du skiller ut en del kjemiske stoffer som virker angstdempende og beroligende, sier Hjelle. For å oppnå resultatene man ønsker på en eksamen, må man lese. Men fysisk aktivitet, bevegelse og riktig kosthold er derimot med på å bedre konsentrasjonen når du leser. Dette gjør at du husker pensum bedre, blir mindre nervøs og presterer bedre på eksamensdagen. – Jeg tror definitivt fysisk aktivitet og trening kan være med å bidra til å redusere eksamensangst hos mange studenter, legger han til. Prioritering, planlegging og balanse Susanne Solaas har en bachelor i ernæring, er PT-student og jobber på treningssenter som gruppetimeinstruktør og personlig trener. Daglig inspirerer hun flere tusen følgere på sin instagramprofil til en sunn og aktiv hverdag. –­ Det er i de mest hektiske periodene i livet jeg har sett viktigheten av god planlegging, forteller Solaas. Hun har et inntrykk av at altfor mange unge i dag spiser for hvordan de ønsker å se ut, og ikke for å prestere i hverdagen. – Jeg synes det er ganske fasinerende hvor opptatt folk er av seg selv. Solaas har selv opplevd hvordan fysisk aktivitet og et balansert kosthold er med på å forenkle eksamenstiden. – For meg er trening og god mat en stor motivasjon i eksamenstiden. Jeg trener på kveldstid for å ha noe å glede meg til etter en lang dag på lesesalen, sier hun. Solaas mener prioritering, planlegging og balanse er nøkkelen til en vellykket eksamenstid. – Jeg koser meg med godteri og sjokolade når jeg føler for det, og spiser normal, sunn og næringsrik mat for å holde energien oppe og føle meg bra i hverdagen, konsentrere meg på lesesalen og føle meg sterk på trening.

Trening og fysisk aktivitet er en av de mest virkningsfulle medisinene vi har.
Trening og fysisk aktivitet er en av de mest virkningsfulle medisinene vi har.