Gamle lokaler: Fra utsiden er det lett å se at treningslokalene er gamle og slitte FOTO:300030

Sportsklubben fyller 110 år

På Birkelunden ligger den tradisjonsrike bryte og bokseklubben. Historiene sitter i veggene på det gamle bygget, som snart er klart for oppussing. Etter 110 år har bygget sett sine bedre dager, men treningsgleden er det ikke noe å si på.

Publisert Sist oppdatert

Det gjaller i veggene, mellom smell fra folk som blir lagt i bakken, medisin baller som blir kastet gjennom luften og unger som skriker og har det gøy.

Jørgen Johannson har vært trener i 30 år og aktiv bryter for klubben i 6 år. Han flyttet til Norge da han 20 år og ble medlem i klubben nesten med en gang. Han var aldri best, men var mer en god nummer 2, sier han med et glimt i øye. Nå er han opptatt med å trene de yngste i klubben og sine egne unger.

– Før sentraliseringen for de beste brytetalentene i Oslo tredde i kraft hadde vi mange NM vinnere og noen internasjonale vinnere her fra klubben. De som er fra klubben kommer fortsatt innom her for å trene, men vi føler vi mister litt av dem når de ender opp på sentraliseringen.

For Jørgen sin egen del er det ikke vanskelig å holde motivasjonen oppe. Tidligere var han formann i klubben, men dette sa han fra seg da han ble lei av de administrative oppgavene. Han ville heller tilbake til trenerbenken og den mer fysiske delen av klubben. Den største motivasjonen får han av å se barn som får en glede av det de driver med.

Historien til klubben

Klubben ble stiftet 24.03.1909 som en klubb for arbeiderklassen, som et alternativ til Norges idrettsforbund som var mer for overklassen på den tiden.

– På den tiden var det ikke alle som hadde råd til å drive med idrett, ut av egen lomme. Klubben ble startet for at folk flest skulle ha et sted de kunne komme å få litt fri fra hverdagen. Sier Johansson.

Før Grünerløkka ble det den er i dag, var det sett på mer som et arbeiderklassestrøk og folka som bodde der hadde ikke så mye penger. Sportsklubben ble til et fristed for mange som ikke hadde det så lett hjemme, her kunne man komme å gå som man ville, snakke med de som var der og få litt fri fra hverdagen.

Store opplevelser

For en klubb som er så gammel og tradisjonsrik er det naturlig at det har kommet noen mestere frem oppigjennom årene. Av de mest kjente har man Lene Årnes som tok EM gull i Riga. Tore Hem, Håkon Øverby og Harald Barlie har 20 NM gull seg i mellom. I perioden 1967-1976 ble klubben kåret til beste klubb hvert år på Vettan cup i Sverige.

Den største stjernen som har røtter i klubben i dag er Oskar Marvik, han har vært i klubben, frem til han ble tatt med på sentraliseringen. Resultatene prater for seg selv.

– Jeg husker jeg så Oskar tidlig i karrieren sin og forsto fort at her har vi med et supertalent å gjøre. Det er selvfølgelig mer enn talent det er snakk om her, han trener mest og vil bli best. Sier Jørgen Johansson med et smil om munnen.

Fortsettelsen

I år 2020 skal bygget rives etter en lang runde med riksantikvaren, har det endelig blitt vedtatt at bygget kan rives og et nytt bygg skal bygges opp. Det vil også bli bygget en flerbrukshall. Nå er det sånn at de ikke kan ta inn flere folk på treningene fordi de ikke har mer plass å boltre seg på.

Videre skal Sportsklubben 1909 fortsette å være et fristed for folk flest og opprettholde det gode miljøet klubben er kjent for.

Powered by Labrador CMS